2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már nagyon hiányzik a csapadék a földekről

Fokozódik a vízhiány a talajokban, és a szeles, enyhe időben nő a tűzesetek esélye is. A növénytermesztők szerint ha a március is csapadékhiányos lesz, az az őszi kalászosok termésátlagát egy-két tonnával rontja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat összefoglalója szerint február második felének száraz időjárását csak a múlt csütörtök este, illetve pénteken hullott eső törte meg, de ennek mennyisége is mindössze 0 és 5 mm között alakult az országban. Nógrád és Pest megye nagy részén semmi vagy csak csapadéknyom körüli mennyiség esett, az 5 millimétert megközelítő értékek északkeleten fordultak elő.

A talaj felső 20 centiméteres rétege egyre szárazabb, az alsóbb talajrétegek nedvességviszonyai még kedvezők.

Bár hajnalonként a legtöbb helyen kevéssel 0 fok alá csökkent a hőmérséklet, a napi átlaghőmérsékletek az ország nagy részén így is több napon át meghaladták az 5 fokot, ami már a vegetációs időszak kezdetét jelenti a hidegtűrő növényeknél. 

Ha bejön a hosszabb távú előrejelzés, és a március is csapadékhiányos lesz, az őszi kalászosok termése hektáronként egy-két tonnával gyengébb lesz – hívta fel a figyelmet Raskó György agárközgazdász, a Lajoskomáromi Győzelem Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A talajok felső rétegeinek nedvességtartalma már most kritikusan alacsony. Ha nem érkezik jelentősebb mennyiségű csapadék, a tavaszi vetések kilátásai – különösen a kukoricáé és a cukorrépáé – sem biztatók, így „benne van a levegőben” egy szűk, aszályos esztendő 2019-ben.

Címlapfotó: szuperfarm.hu

Neked ajánljuk
Élő nemzeti kincsünk: a pumi Egyre több Magyarországon a biogazdaság, de még így is nagy a lemaradásunk Jelentősen nőni fog az öntözési terület hazánkban 2024-ig Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam