2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Méhek és ragadozó rovarok a magyar paradicsomtermelésben (videóval)

Az Árpád-Agrár Zrt.-hez tartozó Szentesi Paradicsom Kft. legnagyobb, több mint 4 hektáros üvegházában már szedik az érett koktélparadicsomot, a fürtös paradicsom pedig nagyjából két nap múlva kerülhet az áruházak polcaira. A technológia alapja a talaj nélküli, hidropónikus termesztés, a tápanyagellátást öntözőrendszerrel oldják meg, a fűtést pedig termálvízzel.

„A meleg víz hőmérsékletét számítógép irányítja, ahogy a ház szellőztetését, az öntözőrendszert és a szén-dioxiddal történő ellátást is” – fogalmazott Benedikti Tamás, az Árpád-Agrár Zrt. telepvezetője.

A fürtösparadicsom-palánták december közepén érkeznek az üvegházba, amelyek ápolása után március elején, közepén kezdődik meg a szedés. November közepéig négyzetméterenként 60 kg paradicsom gyűjthető, ami hazánkban kiváló eredménynek számít. A házban 1,2 növényt ültetnek ki négyzetméterenként, amiket aztán elágaztatnak. Ezt a munkát januárban-februárban végzik el.

Fotók: agroforum.hu

Három fajta a piaci igényeknek megfelelően

A növény akár 8-9 bogyót is tudna növeszteni egy-egy fürtre, ám a termesztés folyamán ezt 6 paradicsomra csípik vissza, hiszen ezt a típust fürtökben szedik és értékesítik, így fontos, hogy mindegyik darab egységesen érett, piros, és ugyanolyan méretű legyen.

A március első felében már szedhető koktélparadicsomok esetében két fajtával dolgoznak az üvegházban: az egy szezon alatt 19 kg-ot adó Syngenta Sweetelle fajtát, és a Rijk Zwaan Imperioso paradicsomát 30 kg/négyzetméter termésmennyiséggel. Előbbit szemenként, utóbbit fürtökben szedik, amihez jelentős munkaerőre van szükség. Ez többletköltséget jelent, így a kilónkénti átlagár 650-750 forint is lehet. A fürtös paradicsomé ennek nagyjából fele, harmada.

Nagy kérdés a jövőre nézve, hogy a folyamatosan épülő és korszerűsödő üvegházakkal hogyan változik majd a piaci helyzet, hiszen várhatóan még több paradicsom kerül a piacra a modern termesztőépületek megjelenésével. Bár éppen ezért sok termelő inkább az uborka termesztésén gondolkodik.

Ízeltlábúak segítik a paradicsomtermesztést

Az első virágok nagyjából január 10-én nyílnak ki, az üvegházba ekkor telepítik be méheket, hektáronként 1-2 családot. Egy kaptár 10-12 hétig poroz be aktívan, a rovarok szaporodnak, és a dobozukban élelem is található.

Ezt követően azonban csökken az aktivitásuk, a folyamatos utánpótlás tehát elengedhetetlen. A Biobest-méheket a szentesi Biokontroll Kft.-től kapják.

A cég technológusa arról is beszélt, hogy az Árpád-Agrár Zrt. és a cégcsoporthoz tartozó Szentesi Paradicsom Kft. üvegházaiban integrált növényvédelem folyik, amelynek köszönhetően

a vegyszerfelhasználás minimális, a biológiai növényvédelem – többek között egy ragadozó atkafaj – hatékonyan végzi a dolgát.

Az aknázómoly ellen feromoncsapdákkal védekeznek, és fénycsapdákkal is próbálkoznak. Az üvegházi molytetű ellen az Encarsia formosa nevű fürkészdarazsat telepítették be, ami a molytetű lárvájába petézik, és abból kel ki a következő repülő nemzedék. A lisztharmat ellen kénpárologtatással tudnak védekezni, a megfelelő klímabeállítások mellett pedig a botrytis nem, vagy csak kis mértékben jelenik meg.

Neked ajánljuk
Bill Gates a krumplitermesztés mellett már tejet is árul Rengeteg aláírás gyűlt össze a méheknek ártó szintetikus vegyszerek betiltásáért Dán tervek a növényi eredetű élelmiszerekről Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: agroforum.hu
Vissza
Hírfolyam