2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszaszorulóban van a fűszerpaprika vetésterülete

A termesztők jövedelmezősége kritikus szintre csökkent, éppen ezért az ágazat idén több forrásból juthat majd támogatáshoz. A gazdák a klímaváltozást és az öntözés nehézségeit is a problémák közé sorolják.

A fűszerpaprika vetésterületének megőrzése érdekében azonnali intézkedésekre van szükség, ezért még idén több mint 500 millió forint támogatást kap az ágazat – jelentette be Nagy István agrárminiszter Kalocsán, a helyi és környékbeli fűszerpaprika-termelőkkel folytatott egyeztetéseket követően.

A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.-nél tartott sajtótájékoztatón az agárminiszter kiemelte: a fűszerpaprikát termelők sok problémát megfogalmaztak

  • a külföldi import mennyiségével, alacsony árfekvésével;
  • a megváltozott fogyasztói szokásokkal és a feketekereskedelemmel,
    valamint a klímaváltozással és az öntözés nehézségeivel kapcsolatban.

A tárcavezető szerint ezekre mind választ kell adni, akárcsak arra, hogy megfelelő termésmennyiséget adó, a kor követelményeinek megfelelő vetőmagok, fajták és hibridek álljanak rendelkezésre.

A fűszerpaprika vetésterülete visszaszorulóban van, a termesztők jövedelmezősége kritikus szintre csökkent, éppen ezért az Agrárminisztérium számos forrásból nyújt támogatást az ágazatnak.

Idén jelentősen bővítik a nemzeti forrásból 2014 óta működtetett, a fémzárolt vetőmag költségeihez nyújtott támogatást.

Forrás: KSH/MTVA Sajtóadatbank/MTI

A forrás eddig a vetőmag költségének 75 százaléka, de legfeljebb kilogrammonként 30 ezer forint volt. Ennek mértékét 100 ezer forintra emelik. A cél az, hogy a magas minőségű, drága vetőmagok megvásárlása se jelentsen a termelőknek túlzott anyagi megterhelést. Évente legfeljebb mintegy 20 millió forintos energiaköltség-támogatást vezetnek be, azoknak a szárítmány-előállítóknak, akik gázt használnak. A program elérhető lesz egyéb zöldség-gyümölcs, illetve fűszer- és gyógynövényszárítással foglalkozó üzemek számára is.

Nagy István beszélt arról is, hogy a fűszerpaprika jövője érdekében tervezik egy egységes védjegy alkalmazását, amellyel megkülönböztethetővé válik az import a hazai termesztésű paprikától.

Németh József, az Országos Fűszerpaprika Terméktanács elnöke elmondta: stabilizálhatja az ágazat helyzetét a minisztérium által nyújtott segítség,

amennyiben pedig az idei időjárás szélsőségektől mentes lesz, akkor az akár 8-10 ezer tonnás hazai termelés képes lesz reményt adni, hogy a jövőben a nehéz munkát igénylő zöldségágazat, benne a fűszerpaprikával ismét fellendüljön.

Neked ajánljuk
Hagymások ültetése ősszel (videó) Egyre népszerűbb egy horvátországi méhhotel Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam