2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vészesen fogy a madárpopuláció – nem csak a libanoni vadászok miatt

A dél-európai, közel-keleti és észak-afrikai vadászatnak és befogásnak évente átlagosan 25 millió madár esik áldozatul, de a monokultúrás mezőgazdaság és a klímaváltozás jóval nagyobb pusztítást végez az állományokban. Itthon gyakorlattá vált a fecskefészkek leverése, és a gólyák sincsenek biztonságban.

A mediterráneumban évezredek óta bevett gyakorlat a vonuló madarak vadászata – mondta a Magyar Hírlapnak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

Mint mondta, valóban sokkolók a közösségi oldalakon és a médiában látható képek, amelyeken emberek puskákkal lőnek, hálóval és ragadós anyaggal bekent ágakkal vadásznak a vonuló szárnyasokra, de nem kizárólag ez az oka az európai madárállomány folyamatos fogyatkozásának.

Amikor valaki azon háborog, hogy Libanon polgárai tömegesen esznek fecskét ebédre, jusson eszébe, hogy idehaza sajnálatos gyakorlattá vált a fecskefészkek leverése a költési időszakban, és a gólyák sincsenek biztonságban, mert némelyeket zavar a kelepelésük

– hívta fel a figyelmet Orbán Zoltán.

Fotó: mynest.hu/Orbán Zoltán

A mediterrán madárvadászat kapcsán azért nehéz a megoldás, mert nem reális elvárás a Földközi-tenger mentén élő népektől, hogy máról holnapra felhagyjanak évezredek óta űzött szokásaikkal.

Egyértelmű tény, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság a klímaváltozással együtt sokkal nagyobb pusztítást végzett és végez az európai madárállományban, mint a vadászat.

Ha a II. világháború előtti vagy a még korábbi viszonyokat tekintjük, a vadászat hiába irtotta ki a madárállomány 8-10 százalékát, ezt az érintett fajok gond nélkül tudták pótolni. Ám nap­jaink­ra a nagyüzemi mezőgazdaság és a klímaváltozás csökkentette a madarak élőhelyeit,

a növényvédő szerek intenzív használata pedig tovább pusztítja a madarakat és táplálékbázisaikat.

A korábbi mennyiségnek gyakran alig tizedére fogyatkoztak az állományok, s így egyszerűen nem születik elég fióka. Ebben a helyzetben vált a vadászat is kritikus tényezővé.

A vetési varjú állománya 93 százalékkal apadt, a hajdani 250 000 pár helyett ma mindössze 23 000 található Magyarországon. Angliában a mezei verebek 96 százaléka tűnt el néhány évtized alatt, és a hatóságok most komoly pénzeket fordítanak arra, hogy az ugyancsak vészesen leapadt fülemüle- és vadgerleállomány morzsáit megőrizzék.

Természetvédők március 28-án 16 órakor figyelemfelhívó demonstrációt szerveznek Budapesten a Libanoni Nagykövetség elé. Azt szeretnék elérni, hogy a libanoni kormány tartassa be a gólyák lelövését tiltó törvényt, és lépjen fel az orvvadászok ellen.

Neked ajánljuk
120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam