2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul jövedelmezően termeszthető.

1970 és 2000 között 80-100 ezer hektáron termesztettek cirkot Magyarországon, de ezt követően a területe jelentősen visszaesett a birtokszerkezet átalakítása, a nagyüzemi állattartó telepek megszűnése és a korszerűtlen fajták/hibridek miatt. Jelenleg 20-22 ezer hektáron termesztik, de a vetésterülete évről évre dinamikusan emelkedik.

Míg más növénykultúrákra a klímaváltozás kedvezőtlenül hat, addig a cirok vetésterületének növekedése ennek is köszönhető: jó szárazságtűrése miatt az aszályra hajlamos, gyenge adottságú területeken a kukoricát helyettesítik a cirokkal.

Fotó: pxhere.com

Egy kilogramm szárazanyag előállításához 40-50 százalékkal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának. Aszályos körülmények között termése legalább 15-20 százalékkal meghaladja a kukoricáét, hozama Magyarországon akár 12 tonna is lehet hektáronként.

A szélsőséges időjárásnak kitett területeken, ahol más kultúra gyakorlatilag nem termeszthető gazdaságosan és biztonságosan – többek között alacsonyabb műtrágya- és növényvédőszer-költsége miatt –, a cirok nyereségesen termelhető. Emellett a vetésforgó is bővíthető a növénnyel, ezáltal a rovar- és betegségnyomás csökkenthető. Szintén a termesztését segíti a korszerű hibridek megjelenése.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos növénytermesztési beszállítóipari alosztálya szerint

a cirok a jövő növénye lehet az állattenyésztők számára is: kedvező beltartalma alapján (toxinmentes, magas fehérjetartalom, kiváló aminosav-összetétel) tökéletes kiegészítője a szemestakarmányoknak, olcsóbbá és biztonságosabbá teszi a takarmányszükséglet-előállítást is.

Ezen kívül egyre növekvő és stabilabb a piaci kereslet a sokrétű felhasználhatósága miatt. Mivel a cirok glutén- és GMO-mentes, így az élelmiszer-előállításhoz kiváló alapanyag, a sör- és az alkoholgyártás is számolhat vele, és bioetanol előállítására is alkalmas.

Neked ajánljuk
Gyanús kínai vetőmagok postán: átverés, lehúzás vagy egy nagyszabású bioterror-merénylet? Felerősíti a talajeróziót a klímaváltozás Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet ITM: Az eredményes klíma- és természetvédelem kulcsszereplői a fiatalok 45 éves a Kiskunsági Nemzeti Park
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam