2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A német gazdák nem bírnak a 18 éve elszabadult nandukkal

Egy maroknyi elszabadult futómadár 18 év alatt több száz fős csapattá duzzadt a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban. Mostanra vérszemet kaptak a természetes ellenség nélkül élő nanduk, és félelem nélkül garázdálkodnak a földeken. A gazdák tehetetlenek, a turisták szafarin érzik magukat.

Mecklenburg-Elő-Pomerániában él Európa egyetlen vadon élő nanduállománya. Valamennyien egy maroknyi ősre vezethetők vissza, amelyek egy lübecki gazdaságból szabadultak el 18 éve.

Nandukkal már bárhol találkozhatunk Mecklenburg-Elő-Pomerániában  Fotó: agrarszektor.hu

A természetes ellenség nélkül nevelkedő állatok gyors tempóban szaporodnak: 2018 tavasza és ősze között megduplázódott a madarak száma, és elérte az 560 egyedet. Nandukkal már bárki találkozhat a térségben, jönnek is a turisták, akik folyton etetik a madarakat.

Az egyik kétségbeesett német gazda, Reinhard Jahnke gazdaságában már 60-70 példány tapossa a földeket. Már megpróbálta pumák hangjával is elriasztani őket (a puma a dél-amerikai nandu természetes ellensége), de mindhiába.

Az egyetlen módszer, ami idáig bevált, ha quaddal hajkurászta őket órákon át. Utána pár napig nyugalma volt a gazdának, aki idén kártérítést is kap a termésveszteség miatt, amit „vonuló madarak károkozása” címén nyert el.

Nanduk egy német gazda földjén Fotó: wikimedia.org

A kutatók két évvel ezelőtt a tojások megfúrásával próbálták csökkenteni a nanducsibék számát, de nem vált be: a nőstények hamar észrevették, hogy már nincs mocorgás a tojásban, otthagyták a fészket, és másutt egy újabbat raktak.

Az idei meleg telet sok nandu átvészelte. Két-három év múlva az idén kelő csibék is elérik az ivarérettséget. Addigra a német futómadár-állomány már biztosan átlépi az ezer példányt.

Neked ajánljuk
Vészjósló jelentés: világszerte komoly visszaesés várható a hústermelésében Cseresznyetermesztés Magyarországon (2014-2018) Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam