2020. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megölik a szarvasmarhákat a szélerőművek?

Franciaországban, Bretagne-ban sorra pusztulnak el a szarvasmarhák megmagyarázhatatlan körülmények között. A gazdák arra gyanakszanak, hogy az állatokat szélerőművekből és napelemből a talajba jutó áram tizedeli.

Eleinte arra lettek figyelmesek a francia gazdák, hogy jelentősen csökken a szarvasmarháik súlya, amire az állatorvosok sem találtak magyarázatot. Amikor elkezdtek hullani az állatok, a farmerek bejelentéseket tettek a hatóságoknál, melyben a környék szél- és naperőműveit jelölték meg a „kór” kiváltó okának. Egy gazda már be is beperelt egy meg nem nevezett energetikai céget Côtes-d’Armor megyében.

A feltételezések szerint a szélturbinák és a napelemek túl sok elektromosságot juttatnak a földbe.

Egy helyi gazda arról számolt be az Europe1 rádiónak, hogy a napelemek felállítása óta a talajban és a vízben is 1 voltnál nagyobb feszültséget mér, az elmúlt öt évben pedig 120 szarvasmarhája hullott el, aminek okát az állatorvos sem tudta megállapítani.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Egy egészségügyi szervezet tanácsadója elmondta, hogy míg az ember elektromos ellenállása 1500 ohm, addig egy tehéné 500 ohm. Arról nem is beszélve, hogy a szarvasmarhák nem hordanak gumitalpú cipőt, mely szigetel.

Két éve hasonló eset volt Franciaországban, akkor is panaszt tettek a gazdák a helyi energetikai cégek ellen, de eddig nem született perdöntő fejlemény.

Neked ajánljuk
Napi több ezer kilogramm termés várható Európa legnagyobb vertikális farmján Amerikai–brit antibiotikumhasználati vita Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam