2020. június 1., Tünde
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld védelem a bogyós gyümölcsöknek

Különösen az egészségtudatos fogyasztók keresik nagy mennyiségben a bogyós gyümölcsöket, így gyorsan nő a termesztésük a világon. A bogyós világkongresszuson, Rotterdamban egy olasz cég mutatta be 100 százalékban zöld megoldásait a bogyósok védelmére, amelyek nagyon érzékenyek a környezeti hatásokra és a rovarok kártételére.

Míg 2017-ben 13,4 millió tonna bogyós gyümölcsöt takarítottak be a világon, 2020-ra már 15,4 millió tonna az előrejelzés. A világ bogyós terméseinek több mint 70 százaléka szamóca, de nő a málna, a szeder és az áfonya termésmennyisége is.

A bogyósok termesztése igen kockázatos, mert ezek a növények nagyon érzékenyek az éghajlati tényezőkre. A termesztők folyamatosan keresik a megoldást erre, miközben a fogyasztói igényekhez is alkalmazkodniuk kell.

Az Arrigoni a minőség és a fenntarthatóság javítására keres megoldásokat. Olyan árnyékolókat készítenek, amelyek jobb fényeloszlást tesznek lehetővé a növények körül. A fehér fólián áteső fény növeli a fotoszintézis hatásfokát, és megelőzi a napégést, mert nincsen infravörös sugárzás. Az árnyékolók anyagába olyan adalékot is kevertek, amely növeli a szórt fény arányát, és ez a tulajdonság nem változik az idők során.

Fotó: Arrigoni

A Robuxta Mdf White árnyékolóháló hatását szabadföldön is vizsgálták Dél-Olaszországban és Dél-Afrikában. Előbbiben a málnatermés 40 százalékkal lett több a háló alatt, miközben a minőség is javult. A háló árnyékoló hatása miatt
4-5°C-kal alacsonyabb a hőmérséklet az ültetvényben még a legforróbb hónapokban is, ami kedvező a málnanövények fejlődésére és az ott dolgozókra. 

A másik sikeres kísérletet Dél-Afrikában, egy áfonyaiskolában végezték a Robuxta Ldf White hálóval. Ez a hővisszaverő fólia külső 34°C-os hőmérséklet mellett a lombszinten 28°C-ot képes tartani.

A rovarok távol tartására szolgál a polietilénszálakból készült Biorete Air Plus, amelyen nem jutnak át a gyümölcskárosító rovarok, és jobban szellőzik, mint a hagyományos rovarhálók, így vegyszerek nélkül lehet védekezni többek közt a foltosszárnyú muslica kártétele ellen.

Fotó: Arrigoni

Végül az esős területeken a Protecta nevű, nagyon sűrűn szőtt hálót ajánlja az Arrigoni, ami megvédi az állományt az esőtől, ugyanakkor jól szellőzik. Nem minden vízcseppet zár ki, a csapadék tizedrésze átjut a hálón, és a szellőzéssel együtt kellemes mikroklímát tesz lehetővé.

Az Arrigoni jégvédőhálót és klímaszabályzó fóliát is kínál.

Neked ajánljuk
Nem ad több pénzt az EU a karácsonyfa-termesztőknek Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Jótanácsokkal teli interjú a 92 éves füvesemberrel, Szabó Gyuri bácsival Az EU-ban az áram több mint fele klímabarát volt tavaly Rafinált táskákkal dicsérik a raffiát
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam