2019. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld védelem a bogyós gyümölcsöknek

Különösen az egészségtudatos fogyasztók keresik nagy mennyiségben a bogyós gyümölcsöket, így gyorsan nő a termesztésük a világon. A bogyós világkongresszuson, Rotterdamban egy olasz cég mutatta be 100 százalékban zöld megoldásait a bogyósok védelmére, amelyek nagyon érzékenyek a környezeti hatásokra és a rovarok kártételére.

Míg 2017-ben 13,4 millió tonna bogyós gyümölcsöt takarítottak be a világon, 2020-ra már 15,4 millió tonna az előrejelzés. A világ bogyós terméseinek több mint 70 százaléka szamóca, de nő a málna, a szeder és az áfonya termésmennyisége is.

A bogyósok termesztése igen kockázatos, mert ezek a növények nagyon érzékenyek az éghajlati tényezőkre. A termesztők folyamatosan keresik a megoldást erre, miközben a fogyasztói igényekhez is alkalmazkodniuk kell.

Az Arrigoni a minőség és a fenntarthatóság javítására keres megoldásokat. Olyan árnyékolókat készítenek, amelyek jobb fényeloszlást tesznek lehetővé a növények körül. A fehér fólián áteső fény növeli a fotoszintézis hatásfokát, és megelőzi a napégést, mert nincsen infravörös sugárzás. Az árnyékolók anyagába olyan adalékot is kevertek, amely növeli a szórt fény arányát, és ez a tulajdonság nem változik az idők során.

Fotó: Arrigoni

A Robuxta Mdf White árnyékolóháló hatását szabadföldön is vizsgálták Dél-Olaszországban és Dél-Afrikában. Előbbiben a málnatermés 40 százalékkal lett több a háló alatt, miközben a minőség is javult. A háló árnyékoló hatása miatt
4-5°C-kal alacsonyabb a hőmérséklet az ültetvényben még a legforróbb hónapokban is, ami kedvező a málnanövények fejlődésére és az ott dolgozókra. 

A másik sikeres kísérletet Dél-Afrikában, egy áfonyaiskolában végezték a Robuxta Ldf White hálóval. Ez a hővisszaverő fólia külső 34°C-os hőmérséklet mellett a lombszinten 28°C-ot képes tartani.

A rovarok távol tartására szolgál a polietilénszálakból készült Biorete Air Plus, amelyen nem jutnak át a gyümölcskárosító rovarok, és jobban szellőzik, mint a hagyományos rovarhálók, így vegyszerek nélkül lehet védekezni többek közt a foltosszárnyú muslica kártétele ellen.

Fotó: Arrigoni

Végül az esős területeken a Protecta nevű, nagyon sűrűn szőtt hálót ajánlja az Arrigoni, ami megvédi az állományt az esőtől, ugyanakkor jól szellőzik. Nem minden vízcseppet zár ki, a csapadék tizedrésze átjut a hálón, és a szellőzéssel együtt kellemes mikroklímát tesz lehetővé.

Az Arrigoni jégvédőhálót és klímaszabályzó fóliát is kínál.

Neked ajánljuk
Tartós vízhiányos időszak jön Magyarországon Magyar mezőgazdasági megoldások az aszályokra Kevesebb növényvédő szer fogyott tavaly Faölelési rekord született az erdők világnapján Porzanak a hazai szikes-tavak
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam