2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy István: a klímaváltozástól nem félni kell

Régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja a klímaváltozás. A magyar magbank a 8. legnagyobb a világon. Rendkívüli intézkedési tervvel készül a szaktárca arra, ha növekedne a sertéspestissel érintett terület az országban.

Többek között ezekről a témákról beszélt Nagy István agrárminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Magyarországon már volt száraz időszak, és az agrárminiszter szerint most elő kell venni az akkor ismert növényeket. Kiemelte:

a magyar maggénbank a 8. legnagyobb a világon. A klímaváltozástól nem félni kell, hanem tudni kell a válaszokat, ismerni, hogy milyen növények telepíthetők a megváltozott körülmények között.

Az agrárminiszter elmondta azt is, hogy idén már 24 ezer hektáron okozott kárt az aszály, a tavaszi fagyok pedig a több ezer hektár kajszibarackost károsították.

Magminták a Növényi Diverzitás Központ génbankjából Fotó: nodik.org

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az egész magyar sertéságazatot tönkreteheti már az is, ha egy háztájiban megjelenik a betegség. Ezért azt tervezik, hogy ha az intézkedések dacára növekszik az a terület, ahol fertőzött vaddisznókat találnak, akkor a veszélyeztetett háztájikból felvásárolnák a házi sertéseket, a családoknak pedig kártérítést fizetnének, hogy legalább három évig ne tartsanak disznót. Mint mondta, nem a nagy telepek vannak veszélyben, mert aki ma betartja a technológiai előírásokat, az garantáltan meg tudja védeni az állományt a fertőzéstől.

Neked ajánljuk
Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A klímaváltozás kedvez a talaj­eróziónak Medvét láttak Miskolcon (videóval) Málnatermesztés a sivatagban? Igen!
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam