2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási butaság terjed a méhekkel kapcsolatban

Még hogy cukros vizet kell kirakni a méheknek? Tévedés! – mondta az InfoRádióban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter. A mostani szárazság kihat a növények nektártermelésére, nagyon várják a méhészek is a csapadékot.

„Ha a növénytermesztő gazdáknak jó, akkor jó a méhészeknek is. Idén nagyon korán jött a repce, a virágzásában már benne vagyunk, a méhek szépen fejlődnek. Ugyanakkor volt egy jelentős téli méhpusztulás, és

sok mézre ebben az aszályos időszakban akácvirágzás előtt nem számíthatunk, sőt, a szakemberek szerint az akácvirágzásra is kihathat a csapadékmentes idő.”

– mondta el Bross Péter az InfoRádióban.

Fotó: MTI/Varga György

Az elnök arról is beszélt, hogy a kormány csatlakozott egy uniós programhoz, amelyen keresztül pályázhatnak a méhészek, s az önrészt a kormány biztosítja. Nemsokára bevezetik a megporzási támogatást, ami nem is anyagilag, inkább erkölcsileg jelent megbecsülést a méhészek számára, mivel a mezőgazdaságon belül háttérbe vannak szorítva.

„Gyakorlatilag teljesen felesleges cukros vizet kitenni a méheknek. A méhek nektárt és virágport fogyasztanak a természetből, cukros víz helyett inkább ültessünk növényeket”

– reagált Bross Péter a tévhitre. Hozzátette: Tavasszal a méheknek bőséges méhlegelőjük van, a cukros vizet pedig meg sem találja a méhecske, amíg talál természetes tápláléklelőhelyet.

Neked ajánljuk
Az ínyencek veszik a mangalicát Komoly veszélybe kerülhet a banántermelés az éghajlatváltozás miatt Steve Cutts: Hol van a víz? – Where is the water? Tiszta ruha, vegyszerek nélkül? Egyszerűsítsük együtt az életünket
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam