2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csökken a magyar mezőgazdaságban dolgozók száma

Egyre kevesebb a munkaerő a mezőgazdaságban, az erdőgazdaságban, valamint a halászatban a KSH adatai szerint. 2018-ban több mint két százalékkal csökkent az ezekben az ágazatokban dolgozók létszáma 2017-hez képest. A KSH adatai szerint a magyar mezőgazdaságban tavaly csaknem 75 ezren dolgoztak, ami drasztikus, közel 4,5 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest.  

2018-ban a lakossági munkaerő-felmérés adatai szerint a foglalkoztatottak 4,8 százaléka, azaz 215 ezer fő dolgozott a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban, valamint a halászatban, ami 2,3 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben. 2018-ban 74,7 ezer fő állt alkalmazásban a mezőgazdaságban, 4,4 százalékkal kevesebb az előző évinél.

A debreceni Agrárgazdaság Kft.-ben 2 héttel korábban kezdték a kukorica vetését, elsősorban saját és hazai nemesítésű vetőmag használatával. Az idén összesen 1000 hektáron termesztenek kukoricát, jelentős részben silóként hasznosítva a tejelő tehénállomány takarmányozására
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

2018 végén a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és a halászatban regisztrált vállalkozások száma (közel 473 ezer) lényegesen nem változott az előző év végéhez képest. Az önálló vállalkozások száma 459 ezer, a társas vállalkozásoké pedig valamivel több mint 13 ezer volt. A társas vállalkozások döntő többsége (88 százaléka) 10 fő alatti mikrovállalkozás volt. Közülük mindössze 14-ben foglalkoztattak 500 főnél többet.

Neked ajánljuk
Vészjósló jelentés: világszerte komoly visszaesés várható a hústermelésében Cseresznyetermesztés Magyarországon (2014-2018) Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam