Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csökken a magyar mezőgazdaságban dolgozók száma

Egyre kevesebb a munkaerő a mezőgazdaságban, az erdőgazdaságban, valamint a halászatban a KSH adatai szerint. 2018-ban több mint két százalékkal csökkent az ezekben az ágazatokban dolgozók létszáma 2017-hez képest. A KSH adatai szerint a magyar mezőgazdaságban tavaly csaknem 75 ezren dolgoztak, ami drasztikus, közel 4,5 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest.  

2018-ban a lakossági munkaerő-felmérés adatai szerint a foglalkoztatottak 4,8 százaléka, azaz 215 ezer fő dolgozott a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban, valamint a halászatban, ami 2,3 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben. 2018-ban 74,7 ezer fő állt alkalmazásban a mezőgazdaságban, 4,4 százalékkal kevesebb az előző évinél.

A debreceni Agrárgazdaság Kft.-ben 2 héttel korábban kezdték a kukorica vetését, elsősorban saját és hazai nemesítésű vetőmag használatával. Az idén összesen 1000 hektáron termesztenek kukoricát, jelentős részben silóként hasznosítva a tejelő tehénállomány takarmányozására
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

2018 végén a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és a halászatban regisztrált vállalkozások száma (közel 473 ezer) lényegesen nem változott az előző év végéhez képest. Az önálló vállalkozások száma 459 ezer, a társas vállalkozásoké pedig valamivel több mint 13 ezer volt. A társas vállalkozások döntő többsége (88 százaléka) 10 fő alatti mikrovállalkozás volt. Közülük mindössze 14-ben foglalkoztattak 500 főnél többet.

Neked ajánljuk
Büntetést kell fizetni a gyomorforgató bűz miatt – Belerokkan a baromfitelep Karantén a kertben – Mit csináljunk otthon a koronavírus-járvány idején? Világűrben járt paradicsommagokat vetettek el egy veresegyházi üvegházban Citromsavval a ragyogóan tiszta otthonért #másképpfogom: Tömegrendezvények nélkül, az egyéni fogadalmak jegyében zajlott idén a Föld Órája
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam