2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Támogatás a méhekért: az unióban Magyarországon a legnagyobb a méhsűrűség

A méhcsaládonként 500 forintos támogatást az Országos Méhészeti Egyesület tagjai igényelhetik. Nagy István a méhek napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tavalyi méhpusztulás ráirányította a figyelmet a természetes beporzók sérülékenységére. Ezért akarják felhívni a figyelmet rájuk, így 2019 a beporzók éve lesz.

Hatszázmillió forintot biztosít idén a kormány a méhcsaládok egészségügyi állapotának megőrzésére, amelyre a méhészek a kérelmeket a tervek szerint nyáron nyújthatják majd be elektronikusan – jelentette be Nagy István agrárminiszter a méhek napja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón.

A támogatás mértéke méhcsaládonként 500 forint, amelyet az Országos Méhészeti Egyesület (OMME) tagjai igényelhetnek. Emellett a tárca

kidolgozta az online permetezési naplót is magában foglaló nyomonkövetési rendszer koncepcióját a méheknél alkalmazott állatgyógyászati készítmények és az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények fokozott ellenőrzésére.

Méhek a kaptárban. Április elejétől a betelelésig, október végéig tart a méhész szezon, amikor a méhesgazdák a természet rendjében virágzó növényvilágot és a mezőgazdasági kultúrákat követve gyűjtik és pergetik a mézet. Egy-egy méhcsalád 15-35 kiló mézet hord szezononként
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

2019-2022 között a méhészet támogatására évente mintegy 1,3 milliárd forint hívható le, vagyis az Európai Unió Bizottsága több mint 50 százalékkal növelte a nemzeti méhészeti programok keretét. Magyarország hazai forrásból ugyanilyen mértékű forrásemeléssel tudja majd segíteni a magyar méhészeket. A bizottság általi elfogadás függvényében ez összesen akár több mint évi egymilliárd forintot is jelenthet.

Az agrártárca reményei szerint ezért a program további támogatási célokkal bővülhet: többek között a méhész szervezetek működését és kohézióját elősegítő intézkedésekhez adható támogatással, amely a hazai 110 tagszervezet együttműködését, a méhésztársadalom kohézióját erősítheti. Emellett a méhviaszcseréhez, valamint a termelői mézek bevizsgálásához és a kaptárvásárláshoz adható támogatás.

A miniszter azt is elmondta, hogy a tavaly Magyarországon is tapasztalt nagymértékű méhpusztulás ráirányította a figyelmet a természetes beporzók sérülékenységére.

Ezért is szeretnék felkelteni az emberek figyelmét a méhfajok fontosságára, és ezért hirdetik meg 2019-ben a beporzók évét.

Az Európai Parlament agrár- és vidékfejlesztési bizottságának kezdeményezésére a jövőben többek között kötelezővé válna a méhészeti program uniós színtéren, emellett külön fejezet lenne a méhészetről, valamint felértékelődne az ökorendszerek jelentősége, több forrást lehetne majd lehívni, amely kedvezhet a méhészeknek. Jelenleg 36 millió euró érkezik a méhészeti programra európai szinten, a mézjelentésben közel 60 millió eurót irányoztak elő.

Bross Péter, az OMME elnöke elmondta, hogy

50 millió méhcsalád él a Földön, az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb a méhsűrűség, egy négyzetkilométerre 12 méhcsalád jut.

Magyarországon megközelítőleg 1,2 millió méhcsalád van, 20 ezren végeznek méhészeti tevékenységet, az ágazat árbevétele évente 20 milliárd forintot tesz ki.

Neked ajánljuk
Elkészült az óránként frissülő országos pollentérkép Egyre északabbra tolódhat a gazdálkodás a klímaváltozás miatt Miért egészségesebb a méz a cukornál? (1. rész) Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam