2020. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Támogatás a méhekért: az unióban Magyarországon a legnagyobb a méhsűrűség

A méhcsaládonként 500 forintos támogatást az Országos Méhészeti Egyesület tagjai igényelhetik. Nagy István a méhek napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tavalyi méhpusztulás ráirányította a figyelmet a természetes beporzók sérülékenységére. Ezért akarják felhívni a figyelmet rájuk, így 2019 a beporzók éve lesz.

Hatszázmillió forintot biztosít idén a kormány a méhcsaládok egészségügyi állapotának megőrzésére, amelyre a méhészek a kérelmeket a tervek szerint nyáron nyújthatják majd be elektronikusan – jelentette be Nagy István agrárminiszter a méhek napja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón.

A támogatás mértéke méhcsaládonként 500 forint, amelyet az Országos Méhészeti Egyesület (OMME) tagjai igényelhetnek. Emellett a tárca

kidolgozta az online permetezési naplót is magában foglaló nyomonkövetési rendszer koncepcióját a méheknél alkalmazott állatgyógyászati készítmények és az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények fokozott ellenőrzésére.

Méhek a kaptárban. Április elejétől a betelelésig, október végéig tart a méhész szezon, amikor a méhesgazdák a természet rendjében virágzó növényvilágot és a mezőgazdasági kultúrákat követve gyűjtik és pergetik a mézet. Egy-egy méhcsalád 15-35 kiló mézet hord szezononként
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

2019-2022 között a méhészet támogatására évente mintegy 1,3 milliárd forint hívható le, vagyis az Európai Unió Bizottsága több mint 50 százalékkal növelte a nemzeti méhészeti programok keretét. Magyarország hazai forrásból ugyanilyen mértékű forrásemeléssel tudja majd segíteni a magyar méhészeket. A bizottság általi elfogadás függvényében ez összesen akár több mint évi egymilliárd forintot is jelenthet.

Az agrártárca reményei szerint ezért a program további támogatási célokkal bővülhet: többek között a méhész szervezetek működését és kohézióját elősegítő intézkedésekhez adható támogatással, amely a hazai 110 tagszervezet együttműködését, a méhésztársadalom kohézióját erősítheti. Emellett a méhviaszcseréhez, valamint a termelői mézek bevizsgálásához és a kaptárvásárláshoz adható támogatás.

A miniszter azt is elmondta, hogy a tavaly Magyarországon is tapasztalt nagymértékű méhpusztulás ráirányította a figyelmet a természetes beporzók sérülékenységére.

Ezért is szeretnék felkelteni az emberek figyelmét a méhfajok fontosságára, és ezért hirdetik meg 2019-ben a beporzók évét.

Az Európai Parlament agrár- és vidékfejlesztési bizottságának kezdeményezésére a jövőben többek között kötelezővé válna a méhészeti program uniós színtéren, emellett külön fejezet lenne a méhészetről, valamint felértékelődne az ökorendszerek jelentősége, több forrást lehetne majd lehívni, amely kedvezhet a méhészeknek. Jelenleg 36 millió euró érkezik a méhészeti programra európai szinten, a mézjelentésben közel 60 millió eurót irányoztak elő.

Bross Péter, az OMME elnöke elmondta, hogy

50 millió méhcsalád él a Földön, az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb a méhsűrűség, egy négyzetkilométerre 12 méhcsalád jut.

Magyarországon megközelítőleg 1,2 millió méhcsalád van, 20 ezren végeznek méhészeti tevékenységet, az ágazat árbevétele évente 20 milliárd forintot tesz ki.

Neked ajánljuk
Almatermesztés Magyarországon (1999-2018) Uniós projekt keretében irtják az akácfát A magyar klímastratégia prioritásai Attenborough szerint Kína tehetne a legtöbbet a felmelegedés elleni küzdelemben (videóval) Újabb elektromosautó-megosztó terjeszkedne Európában
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam