2020. február 16., Julianna, Lilla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyes kártevőket hurcolhatnak be az országba a könnyelmű turisták

Az utazás során külföldön gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, Magyarországon nem honos károsítókat hordozhatnak, ezáltal veszélyeztethetik az itt élő növények egészségét, akár komoly gazdasági következményeket is előidézve. Éppen ezért az idei turisztikai szezonban is kiemelten fontos a külföldről hazautazók felelős magatartása a növények behozatalakor.

A más országból hazahozott növények olyan károsítókat hordozhatnak, amelyek Magyarországon nincsenek jelen – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A nem legális módon vásárolt vagy bizonytalan helyről származó növények behozatalával az utazók lehetőséget adnak a károsítóknak (rovarok, vírusok, gombás megbetegedések), hogy hazánkban is terjedjenek, és pusztítsák a növényállományt.

Fontos tudni, hogy még az egészségesnek tűnő növények is rejthetnek magukban kockázatot, ugyanis a károsítók nem minden esetben láthatók szabad szemmel, olykor pedig tünetmentesen is jelen lehetnek.

A Nébih kéri az utazókat, hogy ne kockáztassák a hazai növényállomány egészségét a nem kellő körültekintéssel kiválasztott, külföldi növények hazahozatalával,

van azonban lehetőség bizonyos növények legális behozatalára is. Nem szabad ugyanakkor arról sem megfeledkezni, hogy az Európai Unió területén termesztett növények védelme érdekében 2019. december 14-től valamennyi tagállamban életbe lép az új növényegészségügyi alaprendelet. Az új szabályozás többek között az utazók részéről is felelős magatartást vár el a növényi károsítók tekintetében.

Neked ajánljuk
A tengerből vesznek el területet Monaco terjeszkedéséért (videóval) Németország többé nem ad menedékjogot a klímamenekülteknek Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Ebben a hónapban még szavazhat az Európai Év Fája magyar jelöltjére Itt az együléses elektromos robottaxi
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam