2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb veszély fenyegeti a méheket

Az elmúlt időszak hektikus időjárása gondokat okoz a méhészeknek. A klímaváltozás és a hőmérsékleti anomáliák hatással vannak a rovarok mézgyűjtő tevékenységére.

„Harminc évvel ezelőtt, kezdő méhész koromban a fagyosszentek szoktak problémát okozni. Azonban olyan nagyon nagy baj nem volt, mivel az akác május végén, június elején kezdett el virágozni. Most viszont minden előbb virágzik, és a fagyosszentek idején tódul be a hideg” – fogalmazott Papp László, a Dunaújváros és Vidéke Méhész Egyesület vezetője.

A szakértő a DUOL-nak elmondta: a méhészek fő bevételi forrása az akác. Az ország déli részén azonban az akácfák már virágoznak, és

ebben a hideg, esős időben a méh vagy ki sem repül, vagy esőben kénytelen felkeresni az amúgy kevésbé termelő virágokat. A rovarok dolgoznának, de eredmény nélküli a munkájuk.

„A jövő héten lenne a második akác, de kérdéses, mi lesz a sorsa. Az első akác már oda van. Tehát a jó akácmézzel kapcsolatos remények elvesztek” – jegyezte meg Papp László.

Ha a második akácvirágzást ki tudják használni, Papp László szerint akkor is gyenge terméseredményre számíthatnak.

Az akác után a vetett kultúrák, a mustár és az olajretek, tehát a pillangós virágok adhatnak még lehetőséget. Ha valaki vándorol, hársra el tud menni a Zselicbe, de ott már sokan vannak. A hárs után jön a napraforgó, és ezzel be is fejeződik az idei év.

Neked ajánljuk
Öntözés nélkül már elképzelhetetlen a mezőgazdaság a forró nyarakon Németh Lajos meteorológus véleménye a magyar mezőgazdaságot érintő klímaváltozásról (videó) Több mint egy fokkal melegebb volt az idei nyár hazánkban az átlagosnál Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam