2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elfagyott a szőlő a Mosel mentén

Május első hétvégéjén erősen fagyott a Mosel, a Saar és a Ruwer folyókat övező borvidékeken, egyes termesztőknél akár százszázalékos is lehet a kiesés – számolt be róla a topagrar.com. A szakemberek a fagytól megmenekült hajtásokban és az alvórügyekben bíznak.

Még nem lehet pontosan felmérni a károkat, de egyes, szerencsétlenebb fekvésbe telepített ültetvényekben akár a teljes termésveszteség sem kizárt, idézi a német agrárhírportál az agrárbiztosításra szakosodott Vereinigte Hagelversicherung közleményét.

Különösen a mélyedésekben rossz a helyzet, ahonnan nem tudott „lefolyni” a hideg levegő; illetve a fiatal ültetvényeket is jobban megviselte a fagy, mint az idősebbeket.

A Mosel folyó völgye Németország fehérbort termő vidékei közül a legjelentősebb. A festői völgy nemcsak a természetbe vágyó túrázókat vonzza, de a borturizmus is egyre nagyobb méreteket ölt errefelé Fotó: Pixabay

Ez utóbbi egyrészt azzal magyarázható, hogy a fiatal növények hamarabb hajtanak ki, mint a korosabb tőkék, másrészt pedig azzal, hogy természetesen még közelebb vannak a talajhoz a rügyeik.

A kár valódi mértékét mindazonáltal csak néhány hét múlva lehet felmérni,

mivel a szőlő akár egész jól is kompenzálhatja az elfagyott rügyek miatti kiesést: egyrészt a fagytól megkímélt hajtásokon hozhat nagyobb fürtöket, másrészt pedig az alvórügyek is kihajtanak ilyenkor, és valamennyi termést azok is kinevelhetnek.

Az mindenesetre biztos, hogy elég jelentős fagyok voltak az említett neves németországi borvidékeken, egyes mérőpontokon mínusz 3,7 °C-ot is rögzítettek a talajszinten elhelyezett műszerek.

Neked ajánljuk
Növényszigetek: magas ágyás, emelt ágyás (videókkal) Növényvédelem növényi levekkel, vegyszermentesen Felevatták az első, folyami hulladék felhasználásával készült kikötőt Zsurkon Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam