2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fogyasztók hajlandók felárat fizetni a védjegyes termékekért

Felértékelődtek a magyar élelmiszerek a belpiacon, az ágazat öt év alatt megduplázta nyereségét, de azon változtatni kellene, hogy az ötezer élelmiszeripari vállalkozásból csak ezer exportál.

A Magyar Termék Nonprofit Kft. által szervezett konferencián kiemelkedő stratégiai ágazatnak nevezte az élelmiszeripart Nagy István agrárminiszter. Az iparágba 2014 óta több mint 300 milliárd forint támogatás érkezett, amelyek egy része nemzeti forrás volt. Az élelmiszeripar nyeresége az elmúlt öt évben közel megduplázódott.

A védjegyek rangsora Fotó: nemzeti.net

Az iparág exportja az elmúlt öt évben kétszeresére nőtt, az ágazati árbevétel több mint 30 százaléka származik innen, de a mintegy ötezer vállalkozás közül alig ezer szállít a külpiacokra. Az exportpiacra történő kilépésnek alapfeltétele a nagy mennyiségű, homogén árualap. A legtöbb exportárbevétel a húsiparban, az állateledel-gyártásban és a zöldség-gyümölcs feldolgozásban keletkezik.

Ma már a vásárlók jelentős része hajlandó akár többet is fizetni a magyar eredetű áruért

– mondta a konferencián Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Egy friss, reprezentatív felmérés szerint két, tulajdonságaiban megegyező, azonos árú termék közül a magyarok 85,9 százaléka a hazait választja, 52,7 százalékuk pedig 10 százalékkal magasabb árat is hajlandó fizetni a hazaiért a külföldivel szemben, ha az eredetet védjegy igazolja.

A 170 cég csaknem 4000 terméke által használt Magyar Termék védjegyrendszert működtető társaság vezetője szerint az elmúlt évtizedben sikerült jelentősen megváltoztatni a magyar termékek megítélését a fogyasztók körében.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam