2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem elég tőkeerősek a magyar gazdák, hogy alternatív tojótyúktartásra álljanak át?

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke kifogásolta, hogy bizonyos áruházláncok néhány éven belül beszüntetik a ketreces tartásból származó tojások árusítását. Nemcsak a tojáságazatban, de a mezőgazdaságban is viták vannak még arról, hogy a szabadtartás fenntarthatóbb-e.

A gazdák nem elég tőkeerősek ahhoz, hogy az alternatív tojótyúktartásra álljanak át, a váltás rövid időn belül hatalmas befektetést igényelne, hiszen

a magyar termelés 90 százaléka ketreces tartásból származik

– mondta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke az M1-en.

Fotó: pixabay.com

Pákozd Gergely kifogásolta, hogy semmilyen szakmai egyeztetés nem történt az áruházláncok bejelentése előtt arról, hogy rövid időn belül beszüntetik a ketreces tartásból származó tojások árusítását.

Döntésüket azzal magyarázták, hogy a szabadtartás fenntarthatóbb, kevésbé terheli a környezetet, azonban erről még mindig folynak viták, nemcsak a tojáságazatban, de az egész mezőgazdaságban.

Kérdésesek szerinte az úgynevezett alternatív termelési módok, hiszen így a tojótyúkoknak nagyobb területre és több takarmányra van szükségük, vagyis az energiafelhasználás is jóval magasabb lesz – fűzte hozzá az alelnök.

Alig hét éve álltak át az állattartók az új technológiára, most kidobatnák velük a berendezéseket Fotó: MTI/Varga György

Érthetetlennek tartják az állatjóléti indokokat is, mivel az Európai Unióban nagyon szigorúak a szabályok, és 2012-ben le kellett cserélni a tojótyúk-technológiát, éppen az állattartási körülmények javítása érdekében – jegyezte meg Pákozd Gergely.

Az áruházláncok a Magyar Nemzet cikke szerint 2022-2025 között állnának át az alternatív tojótyúktartásból származó tojásokra. Mindez akár 40-50 százalékkal is megdrágíthatja a tojást.

Neked ajánljuk
Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Magyar fotós is esélyes az év legviccesebb természetfotója díjra Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam