2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felkészülni a klímaváltozás hatásaira a mezőgazdaságban

Az elmúlt hetek csapadékmennyisége már túl sok volt a termőföldeknek. Jakab István, a MAGOSZ vezetője szerint abból a szempontból is sok volt, hogy ez a jelenség is a klímaváltozáshoz kapcsolódik.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a csapadékhelyzetről, arról, hogy vízkormányzásra van szükség, de szóba került az agrártanácsadók szerepe is.

A hazai időjárási helyzet, az elmúlt napok, hetek szinte folyamatos esőzései, valamint ezeknek a hatására a mezőgazdaságra vonatkozóan Jakab István elmondta:

a mostani csapadékmennyiség már egy kicsit sok – pontosabban abból a szempontból sok, hogy ez is a klímaváltozáshoz kapcsolódik.

Eddig hozzá lehetett szokni a csapadék időbeli és mennyiségbeli eloszlásához, ezt lehetett előre tervezni, ezt a mennyiséget a talaj képes volt befogadni.

Hajdú-Bihar megyében április elején még átlagosan 100 mm csapadék hiányzott a termőföldekből. A vízhiány gátolta az őszi és tavaszi vetésű kalászosok fejlődését, késleltette a tavaszi munkákat
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Azonban eddig a talajból hiányzott megközelítőleg 150 milliméter csapadék, ám ez most hirtelen, két hét alatt megérkezett, ezt viszont a talaj nem tudja befogadni, hiszen ennyi eső nem tud lassan leszivárogni.

Ez azt jelenti, hogy ez a csapadékmennyiség a felső rétegekben marad, ami viszont már komoly problémákat okozhat a mezőgazdaságban és az ágazati infrastruktúrában.

Arra a kérdésre, hogy a mostani helyzet milyen hatással lehet az agráriumra, a termelésre, a MAGOSZ vezetője kijelentette,

amit a természet elront, azt általában a természet helyre is hozza.

Ha most valamilyen csodának köszönhetően megszűnne a csapadék, akkor a jó meleg húzná a növényeket, amelyeknek most már hőre van szükségük. A kalászos gabonák valamennyire már rendbe jöttek, de sokan örültek az eső megjelenésének. Ugyanakkor látni kell, most már nem lesz tő a gabonaföldeken, amelyik szál a szárazságban nem fejlődött ki, ott már nem lesz több mag a kalászokban. 

A teljes beszélgetés itt olvasható.

Neked ajánljuk
Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat a szennyezett levegőben Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam