2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az éghajlatváltozás miatt tűnhet el sok helyen a kenyér a boltok polcairól

A leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek egy részéhez sokkal nehezebb lesz hozzájutni a jövőben, mivel az éghajlatváltozás hatással van a legalapvetőbb mezőgazdasági terményekre. A Zürichi Egyetem kutatói szerint egyes régiók még egész jól teljesítenek, összességében azonban jelentősen csökken annak a kalóriának a mennyisége, amit a világ tíz legfontosabb mezőgazdasági terményéből nyerhetünk.

Vesztésre állunk a klímaváltozással szemben

Az árpa, a manióka, a kukorica, az olajpálma, a repce, a cirok, a szójabab, a rizs, a cukornád és a búza együttesen adja a világ globális élelmiszer-ellátásának mintegy 83 százalékát. A globális felmelegedés azonban alapjaiban változtatja meg, hol és hogyan termeljük meg az élelmünket.

Az éghajlatváltozás hatására csökkenhet bizonyos mezőgazdasági termények mennyisége, minősége és táplálkozás-élettani értéke a rosszabb éghajlati viszonyok miatt.

A Zürichi Egyetem kutatói szerint ez a hatás már most érezhető, és egyes régiók és országok a többinél is rosszabb helyzetbe kerültek. A kutatócsapat nagy felbontású, globális terménystatisztikai adatbázisokat készített, hogy így kövesse nyomon a növénytermesztési adatok időbeli változását.

Fotó: pixabay.com

Gondos statisztikai és adatmodellezési vizsgálatokba kezdenek

A most publikált tanulmányban a kutatók kijelentették, hogy a bekövetkező éghajlatváltozás jelentős hatással van a világ tíz legfontosabb mezőgazdasági terményének hozamára. Az ezek által biztosított összes kalória körülbelül 35 millióval csökken évente.

A globális élelmiszer-termelés hanyatlásának legnagyobb vesztese Európa, Dél-Afrika és Ausztrália, de Ázsiában, Észak-Amerikában és Közép-Amerikában is vegyes hatásokat tapasztalhatnak a helybéliek.

Az élelmiszer-bizonytalansággal küzdő országok fele, valamint néhány nyugat-európai ország is csökkenti a növénytermesztést. Ezzel ellentétben az éghajlatváltozás a közelmúltban növelte egyes növények hozamát az Egyesült Államok felső-középnyugati egyes területein.

A kutatások azt mutatják, hogy a változás már nemcsak a jövőben várható, hanem most történik a mindennapjainkban.

Az éghajlatváltozás kíméletlen hatásai nem csupán az időjárásban mutatkoznak meg, de a szupermarketek polcain is, az egyes termékek elérhetőségének és árának megváltozásában. Az olyan extrém időjárási jelenségek, mint az aszályok vagy épp az árvizek már jelenleg is számos mezőgazdasági termény hozamának csökkenéséért felelősek.

A jövőben további terméskiesést tapasztalhatunk a változások következtében.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam