2020. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás nyertese: a mangó

Olcsón árulják a mangót a Fülöp-szigeteken, mert 2 millió kilogrammal több termett belőle az eladhatónál. Az El Ninónak is köze lehet a bőséges terméshez.

A kormány támogatásával külön standokat állítottak fel szerte a fővárosban, Manilában, hogy vevőre találjon a fölös mennyiség, mielőtt megromolna. A gyümölcs kilója átszámítva már 100 forintért is kapható, de az ár függ a minőségtől.

A kéthetes akció első három órájában 15 ezer kiló mangót adtak el – jelentette be Manny Pinol mezőgazdasági miniszter.

Az átlagosnál jóval nagyobb túltermelést összefüggésbe hozzák a klímaváltozással, azzal, hogy az El Nino időjárási jelenség okozta hosszú száraz időszak hozta előre a virágzást, és eredményezte a bőséges termést.

Mangók egy Fülöp-szigeteki piacon Fotó: mangoworldmagazine.blogspot.com

A túltermelés az árak zuhanásához vezetett, a termelők már egy dollárért sem tudják eladni a mangó kilóját, ezen most az állam próbál segíteni.

Tervezik a fölös termés exportját Japánba, Dubajba, Dél-Koreába és Oroszországba.
A Fülöp-szigeteken termett mangó az egyik legjobbnak számít a világon, de az export csökkenőben van növényegészségügyi aggodalmak (növénybetegségek, kemikáliamaradványok) miatt.

Neked ajánljuk
Az elmúlt 25 év legsúlyosabb vándorsáska-inváziója pusztít Szomáliában Ezt teszi borainkkal a klímaváltozás A génszerkesztés gondolatával kacérkodnak a németek Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld Malajzia sem lesz a világ szemétdombja
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam