2020. július 9., Lukrécia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tevetej lesz a következő szuperélelmiszer?

A majomkenyérfától a tamarinduszig és a szárított hibiszkuszig Afrika több, tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag szuperélelmiszerrel látja el a világot. A tevetej lehet a következő.

A glasgow-iak különleges itallal, tevetejből készült kapucsínóval ismerkedhettek meg májusban. Az új ital az éghajlatváltozás következményeivel küszködő kenyai, főként az afrikai ország északkeleti részén élő tejkereskedőket támogatni hivatott projekt része.

Több mint 12,2 millió tevével Kelet-Afrikában él a világ egyik legnagyobb tevepopulációja. Az állat vasban, B- és C-vitaminban gazdag, alacsony zsírtartalmú habos teje cukorbetegség és allergiák ellen véd, de még afrodiziákumnak is használják.

Különösen azokban a nagyon meleg és száraz térségekben értékes tápanyag, ahol az éghajlatváltozás megtizedelte az élelmiszerláncot.

Gyerektejtől a csokoládéig, pizzákig, világszerte különféle élelmiszeripari termékek készülnek tevetejből. Egyes afrikai országokban, például Mauritániában, Csádban vagy Egyiptomban kifejezetten sikeresek a tejimportot részben helyettesítő, tevetejjel foglalkozó vállalkozások.

Fotók: qz.com

Kelet-Afrikában viszont mindez nagyon kezdetleges szinten tart, alig használják ki a benne rejlő lehetőségeket, pedig a többmilliárd dolláros üzleti potenciál megváltoztathatná a tenyésztők és a kereskedők életét, és a tevetej az egészségtudatos fogyasztók új szuperélelmiszere lehetne.

A Nairobiban tavaly nyílt Nuug startup az ország déli és központi falvaiból származó tevetermékeket dolgoz fel, a főváros nagyáruházaiban és kisboltjaiban a tej mellett különböző ízesítésű joghurtokat kínál.

Helyi vállalkozók szűk csoportja felismerte a „fehér aranynak” is nevezett tevetej potenciálját, és igyekeznek a sivatagi állat termékeit eljuttatni Kelet-Afrika és a világ nagyvárosaiba. A tej felhasználási módját is megváltoztatták: eddig füstölték és főzték, most már pasztörizálják és porrá is alakítják.

A kenyai kormány a tevepopuláció számának növeléséért sivatagos és félsivatagos területek tenyésztőinek adományozott állatokat.

A világ egyik legtöbb tevével rendelkező országában, Szomáliában szintén kezdik felismerni a lehetőségeket. A korábbi nomád állattenyésztő, Mohamed Jimale által alapított svédországi székhelyű Agrikaab startup a szárazság és a vízhiány következményeivel küszködve igyekszik javítani a szomáliai mezőgazdaság helyzetén. Tevéket és tevetermékeket értékesítenek belföldi és külföldi vásárlóiknak, és hogy vonzóbbá tegyék tevékenységüket, a kriptovalutás fizetést is elfogadják. Jimale tevetejalapú sajtokban, jégkrémekben és levesekben is gondolkozik, a Nung-alapító Bashir Warsame pedig kozmetikumokat is készítene a „fehér aranyból.”

A tervek megvalósításához azonban komoly forrás-, infrastruktúra- és marketingproblémákat kell megoldaniuk, például a tevetejiparágat összekapcsolhatnák a helyi kávé- és teaszektorral, a területet pedig a turisztikai ágazatba integrálhatnák.

„A lehető legkreatívabban kell bánni a bőségesen rendelkezésre álló alapanyaggal” – nyilatkozta Warsame.

Neked ajánljuk
Folyamatosan frissül a helyitermelő-kereső adatbázisa Húsfogyasztás Magyarországon (2010–2018) Egy nagy szállítmányozási vállalat is lehet fenntartható? Környezettudatosság már gyermekkorban – Tóbiás Károly (videó) Több mint kétmilliárd dollárnyi környezeti kárt okozott a norilszki olajömlés
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam