2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtizedelik a túlszaporodott medvéket és farkasokat Szlovéniában

Az állomány megtizedelését a mezőgazdasági minisztérium indítványozta, mert a ragadozók sok kárt okoznak a jószágban, és úgymond emberre is veszélyesek lehetnek. A törvényjavaslat szerint 200 medvének és 11 farkasnak kell pusztulnia.

Szlovéniában a 20. század elejére csaknem kihaltak a medvék, mára azonban újra elszaporodtak. Az országban élő medvék számát 1000-re becsülik, holott egy 400 egyedből álló populáció számítana optimálisnak. A javaslat szerint 175-öt kilőnek közülük, a többi eltűnését természetes fogyás (elhullás, közlekedési és más balesetek) útján tervezik elérni.

Medve Szlovéniában Fotó: slovenianbears.com

Szakértők szerint az országban élő medvepopuláció olyan szintet ért el, hogy a további növekedését nem szabad megengedni.

Az elszaporodott medvék sok kárt tesznek a jószágban, ami miatt a gazdák dühösek a kormányra. A hatóságok azt állítják, hogy a medvék veszélyt jelenthetnek az emberre is.

A tervezet előirányozza 11 farkas kilövését is. A mezőgazdasági minisztérium számításai szerint Szlovéniában 12 farkasfalka él, 5-10 állatból álló csoportokban, és  idén 72 juhot, 17 tehenet, 15 lovat, egy szamarat és két más haszonállatot öltek meg.

A medve- és farkasállomány azután nőtt meg, hogy egy civil természetvédő szervezet sikerrel támadta meg a közigazgatási bíróságon a kormány korábbi állatritkítási határozatát.

Neked ajánljuk
„A falu kompromisszum, a város borzalom, a tanya az ideális az ember számára” (videó) „Lakni mindenhol lehet, élni tanyán” – Az év hagyományőrző tanyája 2017-ben (rövidfilm) Lehet, hogy a Föld mélységeiben lévő illóanyagok teszik tektonikailag élő bolygóvá a Földet Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam