2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtizedelik a túlszaporodott medvéket és farkasokat Szlovéniában

Az állomány megtizedelését a mezőgazdasági minisztérium indítványozta, mert a ragadozók sok kárt okoznak a jószágban, és úgymond emberre is veszélyesek lehetnek. A törvényjavaslat szerint 200 medvének és 11 farkasnak kell pusztulnia.

Szlovéniában a 20. század elejére csaknem kihaltak a medvék, mára azonban újra elszaporodtak. Az országban élő medvék számát 1000-re becsülik, holott egy 400 egyedből álló populáció számítana optimálisnak. A javaslat szerint 175-öt kilőnek közülük, a többi eltűnését természetes fogyás (elhullás, közlekedési és más balesetek) útján tervezik elérni.

Medve Szlovéniában Fotó: slovenianbears.com

Szakértők szerint az országban élő medvepopuláció olyan szintet ért el, hogy a további növekedését nem szabad megengedni.

Az elszaporodott medvék sok kárt tesznek a jószágban, ami miatt a gazdák dühösek a kormányra. A hatóságok azt állítják, hogy a medvék veszélyt jelenthetnek az emberre is.

A tervezet előirányozza 11 farkas kilövését is. A mezőgazdasági minisztérium számításai szerint Szlovéniában 12 farkasfalka él, 5-10 állatból álló csoportokban, és  idén 72 juhot, 17 tehenet, 15 lovat, egy szamarat és két más haszonállatot öltek meg.

A medve- és farkasállomány azután nőtt meg, hogy egy civil természetvédő szervezet sikerrel támadta meg a közigazgatási bíróságon a kormány korábbi állatritkítási határozatát.

Neked ajánljuk
Természetvédelmi, vadgazdálkodási és méhészeti összefogás az agrártámogatások megváltoztatásáért Több 100 milliárdot veszít a magyar mezőgazdaság, ha alacsonyan marad a Duna Tünékeny viaszszobrok késztetnek megállásra Floridában Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam