2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz?

Már nem csupán vendégeiknek nyújtanak szállást a magyarországi Accor/Orbis szállodák, hanem szállodánként egy-egy saját méhkaptárt is fenntartanak egy budapesti méhészetben. A 19 Accor/Orbis magyarországi szálloda 19 kaptárban összesen közel 1 millió méhnek ad otthont.

Az Accor Planet 21 fenntarthatósági és környezetvédelmi programja kiemelten fontosnak tartja a méhek védelmét, valamint a fenntartható, egészséges és helyi élelmiszerek használatát a szállodái konyháiban. Hozzájárulva a méhpopuláció „házon belüli” növeléséhez, mindkét feladatnak egy időben tud eleget tenni.

A kaptáranként évente megtermelt körülbelül 20 kg mézet a szállodák vendégei a reggeli büféasztalon találhatják meg, míg a szállodák VIP-vendégeit különleges alkalmakkor egy-egy kis üveg saját termelésű mézzel ajándékozzák meg.

Forrás: tamaspal.smugmug.com

Az Accor/Orbis a méhészet üzemeltetéséhez Tornyossy Csaba méhészt választotta partnernek, aki korábban már más közösségi méhprojektekben is nevet szerzett magának.

A kaptárak Budapesten, nem messze az ibis Citywest szállodától, gyönyörű, nyugodt zöldterületen találhatók.

A városban termelt méz kitűnő minőségű, és a méhek a kaptárakban könnyebben elviselik a téli hideget.

A méhek poroznak be a világ 90 százalékát tápláló 100 növényféléből 70-et, ezért munkájuk létfontosságú az emberiség számára. A mézelő méhek óriási mértékben pusztulnak a növényvédő szerek túlzott használata és bizonyos vérszívó paraziták megjelenése miatt, amelyek csak a méhcsaládokban szaporodnak. Az állomány csökkenéséhez a globális felmelegedéssel járó szélsőséges időjárás is hozzájárul.

A méhek eltűnésével drasztikus károk keletkeznének az élelmiszerláncban, illetve a Föld vízkészletében.

Az Accor/Orbis számára nem ez az első alkalom, hogy a fenntartható fejlődés jegyében közösségi kertészetet működtet. Korábban 11 szállodában alakított ki saját városi kiskertet, ahol az ott nevelt fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök eddig is kiváló méhlegelőnek bizonyultak.

Neked ajánljuk
9 tonna ruhát gyűjtöttek a szállodások a rászorulóknak A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk Kandrács Csaba szerint 2021 a zöld pénzügyi fordulat éve lehet Dánia mesterséges energiaszigetet épít Rekordadomány gyűlt össze társadalmi ügyekre a koronavírus következtében
Tovább a forrásra: turizmusonline.hu
Vissza
Hírfolyam