2019. november 15., Albert, Lipót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz?

Már nem csupán vendégeiknek nyújtanak szállást a magyarországi Accor/Orbis szállodák, hanem szállodánként egy-egy saját méhkaptárt is fenntartanak egy budapesti méhészetben. A 19 Accor/Orbis magyarországi szálloda 19 kaptárban összesen közel 1 millió méhnek ad otthont.

Az Accor Planet 21 fenntarthatósági és környezetvédelmi programja kiemelten fontosnak tartja a méhek védelmét, valamint a fenntartható, egészséges és helyi élelmiszerek használatát a szállodái konyháiban. Hozzájárulva a méhpopuláció „házon belüli” növeléséhez, mindkét feladatnak egy időben tud eleget tenni.

A kaptáranként évente megtermelt körülbelül 20 kg mézet a szállodák vendégei a reggeli büféasztalon találhatják meg, míg a szállodák VIP-vendégeit különleges alkalmakkor egy-egy kis üveg saját termelésű mézzel ajándékozzák meg.

Forrás: tamaspal.smugmug.com

Az Accor/Orbis a méhészet üzemeltetéséhez Tornyossy Csaba méhészt választotta partnernek, aki korábban már más közösségi méhprojektekben is nevet szerzett magának.

A kaptárak Budapesten, nem messze az ibis Citywest szállodától, gyönyörű, nyugodt zöldterületen találhatók.

A városban termelt méz kitűnő minőségű, és a méhek a kaptárakban könnyebben elviselik a téli hideget.

A méhek poroznak be a világ 90 százalékát tápláló 100 növényféléből 70-et, ezért munkájuk létfontosságú az emberiség számára. A mézelő méhek óriási mértékben pusztulnak a növényvédő szerek túlzott használata és bizonyos vérszívó paraziták megjelenése miatt, amelyek csak a méhcsaládokban szaporodnak. Az állomány csökkenéséhez a globális felmelegedéssel járó szélsőséges időjárás is hozzájárul.

A méhek eltűnésével drasztikus károk keletkeznének az élelmiszerláncban, illetve a Föld vízkészletében.

Az Accor/Orbis számára nem ez az első alkalom, hogy a fenntartható fejlődés jegyében közösségi kertészetet működtet. Korábban 11 szállodában alakított ki saját városi kiskertet, ahol az ott nevelt fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök eddig is kiváló méhlegelőnek bizonyultak.

Neked ajánljuk
Az év fája 2019: a sajmeggy A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul? Elkészült hazánk ökoszisztéma-alaptérképe Afrika az éghajlatváltozás által leginkább érintett kontinens Lyukas a zoknid? Kihajítanád? Stop(pold meg)!
Tovább a forrásra: turizmusonline.hu
Vissza
Hírfolyam