2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több az ökológiai stabilitást jelentő örökerdő az országban

Az örökerdő-gazdálkodással kapcsolatos szakmai napot tartottak a Bakonyban a Bakonyerdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében. A rendezvényen németországi szakemberek, a Türingiai Állami Erdészet munkatársai mutatták be gazdálkodási gyakorlatukat.

Az örökerdő eszméje a 20. század elején Észak-Németországban alakult ki, a század második felében pedig már megjelent a természetközeli erdőgazdálkodás és a folyamatos borítást biztosító erdőgazdálkodás fogalma is. A XXI. században Magyarországon is egyre nagyobb teret nyerő gazdálkodási forma során

az erdőben nem történik nagy területű fakitermelés, csupán szálanként, kisebb csoportonként vágják ki a fákat, így folyamatosan fennmarad az erdőborítás az adott területen.

Fotó: kormany.hu/Gombási Mónika

„Az örökerdő-gazdálkodás során teljes mértékben biztosított a természetvédelmi elvárásokkal összhangban történő erdőkezelés. A jogszabályok egyre nagyobb teret tesznek lehetővé az átállásra ott, ahol ennek megvannak a termőhelyi és faállományszintű adottságai. Ennek köszönhetően az elmúlt évtizedben gyakorlatilag minden állami erdőgazdálkodónál megjelentek az ezzel kapcsolatos kísérletek, folyamatban van a módszer üzemi szintű bevezetése. Csak itt

a Bakonyban már mintegy 1600 hektáron álltak át a folyamatos erdőborítás alapelvei szerinti gazdálkodásra, míg a Pilisi Parkerdőben már 9000 hektáron eszerint a módszer szerint végzik az erdők kezelését”

– összegezte az örökerdő-gazdálkodás hazai bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokat Dr. Csépányi Péter, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályvezetője.

Hárshegyi örökerdő Fotó: parkerdo.hu

„Az örökerdőt ökológiai stabilitás, a természetes folyamatok érvényesülése jellemzi.

Az erdőfelújítás és -nevelés így költséghatékonyabbá válik, valamint jobban tudunk alkalmazkodni a munkaerőpiaci környezethez is”

– mondta Varga László, a rendezvénynek helyszínt adó Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója. Az örökerdők fontos eleme a holt fa, amit kidőlt és lábon álló formában is folyamatosan megtalálhatunk az erdőben. A változatos szerkezet, a fafajösszetétel és a természeti folyamatok jobb érvényesülése miatt az örökerdő ellenállóbb a kórokozókkal és a károsításokkal szemben, jelentősen csökkentve ezzel a klímaváltozás miatt egyre növekvő kockázatokat.

Neked ajánljuk
Lelket ápol, aki kertet művel (videóval) Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás A magyar erdők az itt élő emberek egészségét szolgálják A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: kormany.hu
Vissza
Hírfolyam