2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon

A The New York Times írása szerint Costa Rica, a közép-amerikai kis ország vált a globális éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik kiemelt szereplőjévé. Az ország évtizedek óta a környezettudatos kormányzás mintapéldája, úgy döntöttek, 2050-re teljesen megszüntetik a fosszilis energiahordozók használatát.

Az amerikai lapnak a 38 éves Claudia Dobles várostervező is nyilatkozott, aki az ország elnökének, Carlos Alvaradónak a felesége. A first lady élharcosa a globális felmelegedés elleni küzdelemnek, amely szerinte beláthatatlan következményekkel járhat, és totális káoszt termelhet. Az éghajlati válságot „generációnk legnagyobb feladatának” nevezte.

Costa Ricában mostanra megduplázták az erdős területek méretét.

Az 1940-es években az ország több mint háromnegyedét még trópusi esőerdők és más őshonos erdők borították. A kiterjedt, ellenőrizetlen fakitermelés azonban súlyos károkat okozott. 1983-ban már csak az ország két százaléka volt erdőterület. Az évtizedekig tartó erdőirtás után Costa Ricában mára megállították az erdők pusztítását és faültetésbe kezdtek.

Fotó: nicuesalodge.com

Az elmúlt 30 évben megduplázták a fás területeteket, az erdőterület aránya 52 százalékra nőtt, és terveik szerint 2021-ben teljes mértékben megújuló energiából termelnék az áramot.

Costra Rica globális szinten már napjainkban is a vezető országok közé tartozik azzal, hogy a villamos energia 98,5 százalékát megújuló erőforrásokból állítják elő. Nyolcvan százalékban vízerőművek révén, de nap-, szél- és geotermikus energiát is hasznosítanak.

Legfontosabbnak a jelenleg legnagyobb károsanyag-kibocsátást jelentő közlekedés megreformálását tartják.

2022-re villanyvonatokat akarnak üzembe helyezni, 2035-re azt akarják elérni, hogy a buszok közel harmada elektromos legyen, 2050-re pedig közel az összes busz és személyautó. Ez azért is fontos, mert a lakosság 40 százaléka, kétmillió ember a fővárosban, San Joséban vagy az agglomerációban él.

Fotó: thecostaricanews.com

Modern hulladékfeldolgozókkal az újrahasznosítást, ezen kívül a komposztálást is szeretnék minél inkább előtérbe helyezni.

Costa Rica szeretné bebizonyítani, hogy egy demokratikusan működő rendszer is képes gazdasági fejlődésre károsanyag-kibocsátás nélkül.

A tudomány mai állása szerint ugyanis minden országnál valamilyen hasonló változásra lenne szükség, hogy a Föld élhető maradjon.

Neked ajánljuk
A vidék jövője – a jövő vidéke (videó) Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 1. rész (videó) A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam