2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A napraforgó mentheti meg az idei mézszezont

A méhészeket sem kímélte a tavaszi időjárás. Repcemézet alig hozott az idei szezon, de az akácméz mennyisége is jóval a sokéves átlag alatt alakul. A napraforgó hamarosan virágzik, és a méhész szakma abban bízik, a tavalyi méhelhullás nem ismétlődik meg

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a Magyar Nemzetnek elárulta:

idén a repcét elvitte a szárazság, ezért a méztermés a tavalyi mennyiségnek csak a húsz-harminc százalékát érte el. A méhészeknek az akáccal sem volt szerencséjük.

Bár a szokásos 10-12 napos virágzás helyett 20-25 napig ontotta a virágát az akác a hűvös és esős időjárás miatt, a méhek kirepülésére alkalmas körülmények nagyjából 5-6 napig álltak fenn. Ez az oka annak, hogy az idei akáctermés bőven elmarad az átlagos évi 10 ezer tonnás mennyiségtől.

Hamarosan virágzásnak indul a napraforgó, ami az ország legnagyobb területű méhlegelőjét biztosítja Fotó: MTI/Varga György

Belföldre elég lesz ez a mennyiség, exportra azonban kevesebb jut. Az akácméz ára ezzel együtt akár 15 százalékkal is emelkedhet.

Bross Péter azt is hozzátette, hogy az akácvirágzás idején, mivel kevés volt a kirepülésre alkalmas nap, nagy méhtömeg alakult ki a kaptárban, a családok pedig rajzásnak indultak, ám a lerajzott család nem termel mézet. A téli pusztulások miatt csökkent országos méhcsaládszámot segítettek visszaállítani a befogott rajok.

Jelenleg az itthon őshonos ezüsthárs virágzása zajlik, a héten pedig elkezd virágozni az ország legnagyobb területű, 600 ezer hektáros méhlegelőjét biztosító napraforgó. A szakma abban bízik, idén nem ismétlődik meg újra a tavalyi, jelentős méhelhullás.

Neked ajánljuk
Napi több ezer kilogramm termés várható Európa legnagyobb vertikális farmján Amerikai–brit antibiotikumhasználati vita Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam