2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Példátlan kár érte a gyümölcsösöket

Szinte minden időjárási kárt elszenvedtek idén a gyümölcstermesztők. A hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék a cseresznye- és meggyállományt tette tönkre, a párás, forró idő később az alma-, a körte- és a szilvatermésnél okozhat gondot. A szélsőséges viszonyokat jól jelzi, hogy idén egyedül a gazdag kajszitermésnek örülhetnek a gazdák.

Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke a Magyar Nemzet megkeresésére arról számolt be, hogy

a tél végétől napjainkig minden olyan időjárási tényezővel találkoztak a gazdálkodók, ami valamilyen kárt okozhatott az ültetvényekben és a termésben.

Az elmúlt hetek csapadékos, magas páratartalmú, egyben forró időjárása nagy kárt tett a cseresznyében és a korai érésű, érdi bőtermő meggyben. A gyümölcs a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt hirtelen megszívta magát, berepedt, ez komoly minőségi problémát jelent. Emellett a rothadás és a gombás fertőzés is érinti az ültetvényeket.

Meggyszüret egy palkonyai ültetvényen 2019. június 5-én
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A magas páratartalom miatt estétől délelőttig vizesek voltak a fák, ami a délutáni záporokkal és zivatarokkal együtt a gombásodást segítette elő. Ugyanez igaz az alma- és körtetermésre. Az almánál előfordulhat, hogy csak az őszi szüretkor vagy azt követően a tárolásnál derül ki, milyen minőségi kárt szenvedett a gyümölcs. A június elején tapasztalt forró, száraz periódus alatt a nagyon erős UV-sugárzás miatt bizonyos körzetekben a zöld almában a napégés is kárt tett.

Országos jégkárokról nem érkeztek ugyan hírek, ám lokálisan a jég is tizedelte a gyümölcsösöket.

A FruitVeB alelnöke felidézte: korábban a hűvös, fényszegény és szintén csapadékos májusi időjárás jelentett problémát, részben tönkretéve a szamócaszezont is. Azt megelőzően pedig az aszály, leginkább a légköri, valamint az éjszakai fagyok miatt aggódtak a termelők.

Idén egyedül a kajszibarack termése ígérkezik jónak Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

A szakember szerint

ez az esztendő eddig rendkívül szélsőséges volt, amelyet jól példáz, hogy jóformán egyedül a kajszibarack termése ígérkezik jónak,

mind mennyiségben, mind minőségben, holott a gyümölcs kitettsége rendkívül nagy a tavaszi fagyoknak, ezért évről évre meglehetősen hullámzó a termés.

Az őszibaracktermés az átlagostól enyhén elmaradhat viszont, mivel a Magyarországon szüretelt gyümölcs egyharmadát adó szatymazi térségben jelentősebb fagykárok pusztítottak. Amennyiben a következő esztendőkben állandósulnak az idén megmutatkozott szélsőségek, a hazai gyümölcstermesztés jövedelmezősége komoly veszélybe kerül.

Neked ajánljuk
Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Írd alá most! Mentsük meg a méheket és a gazdákat! TEDx: Megmenthet-e a mezőgazdaság a klímaválságtól? Kökény Attila előadása (videó) Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam