2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vége a magyar málnának – bekövetkezett, amitől sokan tartottak

A klímaváltozás, a munkaerőhiány és a szervezetlen értékesítés betett a magyar málnának. Az idei termőterület már 100 hektárnál, a termés pedig 1000 tonnánál is kevesebb, a tíz évvel ezelőtti 700-900 hektárnyi területtel vagy a kilencvenes évek elejének 27 ezer tonnás termésével szemben.

A málnaszezon általában július közepéig tart. Korábban szakértők még úgy vélték, a málnásokban fajtaváltásra lenne szükség, a gombás betegségekkel szemben ellenállóbb, folyton termő málnafajtákat kellene telepíteni.

Az utóbbi években azonban már alig volt új málnaültetvény-telepítés az országban, pedig a régiek már 15-20 évesek, elöregedtek.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ráadásul ember sincs, aki a nyári melegben szedje a málnát. A júniusi, júliusi, olykor 35-37 fokos hőséget ez a bogyós gyümölcs is nehezen bírja, a málnaszemek elaprósodnak, elaszalódnak, egyre gyakoribb, hogy nem első osztályú a minőség.

Nem beszélve arról, hogy a málna termőterülete a klímaváltozás miatt Európában egyre északabbra tolódik, lassan Lengyelországban kedvezőbbek a klimatikus viszonyok a málnának, mint idehaza.

Magyar málnát ne is keressen ezentúl

A magyarországi málnatermelés gyakorlatilag megszűnt – mondta a Napi.hu érdeklődésére Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség–Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A termőterület mára 100 hektár alá csökkent, a termés pedig 1000 tonna alatti lesz, miután tavaly számolták fel az ország legnagyobb, 18 hektáros egybefüggő málnaültetvényét Nyírlugoson, elsősorban az időjárási károk, másodrészt a munkaerőhiány miatt.

A málna a nagyon erős téli fagyokat nem tolerálja, a tavasziakat még kevésbé, de még rosszabbat tesz neki a nyári extrém napsugár, ami leégeti a bogyót a növényről. A lémálnával már nem foglalkozik senki, de a fagyasztottal is csak néhányan, a lengyel, szerb fagyasztott málna mint késztermék ugyanis olcsóbb idehozva, mint a hazai.

Egy fotó 2011-ből: málnát szedő férfi a berkenyei faluszövetkezet málnaültetvényén Berkenye közelében. Abban az esztendőben a kedvező időjárás miatt több málnát takaríthattak be Nógrád megyében, mint az előző évben, de a gyümölcs minőségét csak közepesnek értékelték a szakemberek
Fotó: MTI/Komka Péter

Magyarországon a nagyobb málnatermő területek valamikor a Börzsöny hegység lábánál, Pest, Somogy és Nógrád megyében voltak találhatók. Málnából a kilencvenes évek elején még 27 ezer tonna termett, a termőterület azonban az ezredfordulóra 1500 hektárra csökkent, tíz éve pedig 700-800 hektárra, mivel a málnatermeléssel sokan felhagytak.

Van, ahol még reménykednek

A kis nógrádi faluban, Vámosmikolán még reménykednek: a településen a rendszerváltás után közel húsz évig polgármesterként tevékenykedő Durján Miklós és családja például hosszú évek óta termeszti a bogyós gyümölcsöt. Valamikor még 2500 négyzetméterről szedték a málnát. A jobb években annyit kerestek vele, mint amennyi a családfő feleségének éves jövedelme volt. Most az egyhavi jövedelmet tenné ki. Néhány száz négyzetméternyi területet telepítettek csak be a gyümölccsel, ebből következően a termés sem sok, az elmúlt években négy és fél mázsát szedtek le összesen.

Idén bármennyi málnát el tudnának adni Durjánék, 100 kilót, de akár egy tonnát is, kilogrammonként 1000 forintos áron, ha lenne annyi mennyiség. Vámosmikolán a régi ültetvényt kiváltották 1,5-2 évesre, de csak 3 év után fordul termőre, a mai fajtáknál pedig 6-7 éves korukig jó esetben 3-4 éves a termő időszak. Ide tartozik, hogy csak az árakat nézve az idei piaci helyzet kevésbé tűnik rossznak, mint a korábbiak. 

A teljes cikk a napi.hu-n olvasható.

Neked ajánljuk
Rengeteg aláírás gyűlt össze a méheknek ártó szintetikus vegyszerek betiltásáért A siker titka vidéken, 3. rész – Valaha tanya (videó) Dán tervek a növényi eredetű élelmiszerekről A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam