2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

500 ehető növény is megterem az erdőkertekben (videóval)

Dolgozzunk össze a természettel ahelyett, hogy szembemennénk vele, és akkor hatalmas bőséget érhetünk el, valamint a változó éghajlati igényeknek megfelelő rugalmasságot is. 500 ehető növény termesztése és gondozása csak havi néhány órát vesz igénybe ebben a kertben.

A Földön hatalmas területeken léteznek olyan növények, amelyek kimerítik a termőtalajt, mindenféle vegyi anyagot igényelnek, a természetes élőhelyeket és a szén-dioxid-megkötő fákat eltávolítják miattuk, és amelyek a sokféleség hiányából fakadóan érzékenyek a betegségekre és az időjárási változásokra. A Treehugger írása szerint a megoldást az erdőkertek jelentik.

Ahelyett, hogy teljesen a természet ellen dolgoznának, az erdőkerteket úgy tervezték, hogy utánozzák a természetes ökoszisztémákat, hiszen a természet tudja, hogyan kell jól tenni a dolgokat.

Erdőkertek rajzon Fotó: youtube.com

Martin Crawford, az Egyesült Királyságban működő erdőgazdálkodási úttörő Thomas Regnault lenti kisfilmjében arról beszél, amit mi élelmiszer-termelés címen megszokottnak tartunk, és évtizedek óta bevett hagyományként folytatunk, pedig ez egyáltalán nem normális a természet szempontjából.

A mezők monokultúrákban népesítenek be hatalmas területeket, ami egyáltalán nem szokványos az emberi agrártermelésen kívül.

Az erdősített vagy félig erdősített rendszerek azok, amelyek az ökoszisztémának megfelelően működnek, mentesen az emberi beavatkozásoktól.

Regnault filmje inspiráló bemutatása annak, mennyire érzékeny az agrárgazdaság. Különösen napjainkban, amikor szélsőséges időjárást ígérő jövővel kell szembesülnie, és a szélsőséges időjárás miatt világszerte kezd felborulni a megszokott agrárgazdálkodás a klímaváltozás miatt.

A sík mezőktől vagy kertektől eltérően a mérsékelt éghajlatú erdőkben hét réteg van: magas fák, alacsonyabb fák, cserjék, évelők, talajtakaró rétegek, gumósok és kúszónövények.

„Egy ilyen formán felépített többrétegű rendszer esetében, bármilyen is az időjárás, a legtöbb növény jól terem. Néhánynak a termése talán gyérebb lesz, míg más növényeké gazdagabb. Így biztosítja ez a gazdálkodási rendszer a maximális alkalmazkodást, és az időjárási tényezőkhöz a kellő rugalmasságot” – állítja Crawford, aki 1994-ben kezdett hozzá rendhagyó erdőkertjének telepítésébe, amely mára dúsan burjánzó kertrendszerré gyarapodott, több mint 500 ehető növénnyel.

Ez a fajta kertgazdálkodás csak havi néhány órás törődést igényel, hisz önmagát tartja fenn. Ráadásul ezen „élelmiszererdők”, illetve „erdőkertek” igen szépek is: jobban hasonlítanak az anyatermészetre a maguk keresetlenségében, mint egy mezőgazdasági vagy termesztéssel foglalkozó területre, kertre.

Érdemes mindenkinek példát venni a fenntartható növénygazdálkodásról, hisz bárki számára elsajátítható és megvalósítható, a mezőgazdaság jövőjének pedig nagy valószínűséggel ez lesz az útja.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam