2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A talajba kerülő cigarettacsikkek gátolják a növények fejlődését

Az eldobott és a talajba kerülő cigarettacsikkek – melyek becsült száma évente 4,5 ezermilliárd! – gátolhatják a növények fejlődését. A tudósok megállapították, a csikkek jelenléte a talajban 27 százalékkal csökkentette a lóhere kicsírázásának esélyét, és 28 százalékkal a szárhosszt – olvasható a BBC hírportálján. A fű esetében az előző 10, az utóbbi 13 százalékkal lett kisebb.

Az Ecotoxicology and Environmental Safety című szaklap friss számában közzétett, az Anglia Ruskin Egyetem vezette kutatás részeként Cambridge körüli területekről gyűjtöttek mintákat a tudósok, és azt állapították meg, hogy akár 128 csikk is lehet egy négyzetméteren. Dannielle Green biológus, a kutatás vezetője elmondta, hogy ugyan az eldobált csikkek látványa mindennapos, mégis az övék az első tanulmány, amely azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a növények életét a cigaretták maradéka.

Becslések szerint a világon évente 4,5 ezermilliárd csikket dobnak el, ez a legelterjedtebb műanyagszemét.

A legtöbb csikk bioműanyagból, cellulóz-acetát-szálból készült szűrőt tartalmaz Fotó: visualhunt.com

A kutatók azt találták, hogy az el nem szívott cigaretták szűrőjének majdnem ugyanolyan a hatása a növények életére, mint a használt szűrőknek, ami arra utal, hogy

a károkat maga a filter okozza, a dohány égetéséből származó mérgek nélkül is. 

„Azt találtuk, hogy rontja a lóhere és a fű kicsírázásának esélyét, megrövidíti a szár hosszát, több mint felével csökkenti a lóhere gyökerének súlyát” – mondta a tudós. „A két vizsgált növény, a perje nevű fűféle és a fehér here fontos takarmány, de elterjedt a városi parkokban, zöld területeken is. Hozzájárulnak a fajok egészségéhez, a fehér here fontos a beporzó rovaroknak és a nitrogén megkötése miatt is” – magyarázta. A filter lebomlása akár egy évtizedig is eltarthat.

A tanulmány társszerzője, Bas Boots hozzátette: ugyan további kutatásra van szükség, úgy véljük, a filter kémiai összetételének számlájára írhatók a károk. „A bioműanyaghoz adott szerek teszik hajlékonyabbá a szűrőt, ezek kimosódhatnak a talajba, és a kezdetekkor károsíthatják a növényi életet” – magyarázta.

Neked ajánljuk
Természetes tavaszi vitaminforrás: a spárga, avagy a nyúlárnyék Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Újabb melegrekord dőlt meg, ezúttal Moszkvában és Szentpéterváron Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron Reményt hozó műalkotások az óceántól eltérített műanyagokból
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam