2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lengyelország, a ribizli-nagyhatalom

A legnagyobb ribizlitermelő az Európai Unióban Lengyelország, amely világviszonylatban a dobogó második fokán áll, egyedül Oroszország előzi meg. Nagyszerű táplálkozási értékei miatt a gyümölcs egyre népszerűbb a lengyeleknél, de ott is főként feldolgozva fogyasztják. Pedig igazán jó hatással a nyers fekete ribizli van az egészségünkre.

Legnagyobb területen a fekete ribizlit termelik a lengyelek, összesen 30 ezer hektáron, a színeset pedig 13 ezer hektáron – legnagyobbrészt Lublin körzetében. 

Az elmúlt évben a különböző ribizlifajtákból 126 ezer tonna termett az országban. Idén az időjárás kedvezőtlen volta miatt a termés hozzávetőlegesen 20%-kal lehet kevesebb, mint tavaly. 

Bár ezek a gyümölcsök számos, az egészséget támogató tulajdonsággal rendelkeznek, nem olyan népszerűek, mint például a málna Fotó: Pixabay

A friss fekete ribizli más országokban kevésbé ismert, ezért ott szinte kizárólag feldolgozott formában fogyasztják. Ehhez bizonyosan hozzájárul fanyar, savanykás íze is. Pedig

jó tudni, hogy a nyers fekete ribizli egészségvédő hatás tekintetében magasan veri az összes többi piros bogyós gyümölcsöt.

A ribizlibogyókat kiváló táplálkozási értékek jellemzik. Ásványisó-, pektin- és vitamintartalmának köszönhetően minden ember étrendjébe ajánlott beilleszteni a ribiszkét, hiszen a benne található antioxidánsoknak köszönhetően rendkívül fontos szerepet játszik az egészség megtartásában. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból, és természetesen C-vitaminból. A fekete ribizli levele nagyon gazdag C-vitaminban, hiszen 100 g gyümölcsre 130-170 mg C-vitamin jut. 

A becslések szerint a feketeribizli-termés 90%-a a lengyel feldolgozóiparba vándorol, elsősorban gyümölcslevek, fagyasztott élelmiszerek, dzsemek és tinktúrák előállításához használják fel.

A fekete ribizlit főként fagyasztott formában exportálják a külföldi piacokra. 2018-ban 45 ezer tonnát vittek külföldre, ami a termés 36%-át tette ki. A fagyasztott fekete ribizli legfontosabb külföldi felvevőpiaca Fehéroroszország (16,5 ezer tonna, az exportmennyiség 37%-a), Németország (9,8 ezer tonna, 22%), Nagy-Britannia (4 ezer tonna, 9%) és Hollandia (3,9 ezer tonna, 9%). 

Ezzel szemben friss fekete ribizliből mindössze 2,5 ezer tonnát exportáltak, elsősorban a német, a belorusz és az osztrák piacra.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot Új jövevények: albínó galápagosi óriásteknős és fekete testvére (videóval) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam