2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás áldozata lehet a burgonya

Ahogyan arról már az Élő Bolygónk is beszámolt, évről évre kevesebb burgonya terem Magyarországon, az ára közben a 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott. Kutatók szerint a probléma oka a klímaváltozás.

Elszálltak a krumpliárak, mert a hazai burgonya már az idei év elejére gyakorlatilag teljesen elfogyott. A Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként akkor 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. Jelenleg ugyanitt 150-200 forint a burgonya.

Fotó: Pixabay

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) – számolt be a Napi.hu – keresi a kiutat a krumpliválságból. Mint a kutatók erről beszámoló írásukban leírták: a 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott a burgonya ára Magyarországon, ráadásul évről évre kevesebb burgonya is terem itthon. Európai partnerekkel együttműködve vizsgálják, hogyan lehet kedvezőtlen termőhelyen, aszályos körülmények között is fenntartani egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, a burgonya termelékenységét a jövőben. A témában a németországi Erlangeni Egyetem kutatói is vizsgálódnak, erről itt olvashatnak.

A kiskertekben a gumókat felválthatják a magok?

Az ÖMKi szerint

Magyarországon mostanra elhúzódó burgonyaválságról beszélhetünk, aminek oka a klímaváltozás. Az időjárási szélsőségek sokkhatásként érik a növényeket, egyszerre kell megküzdeniük az aszállyal és a tápanyaghiánnyal. 

Kutatásaik egyik megközelítése a fajták ellenállóságának növelése, ezért egy hibrid (gumó helyett magról vetett) palántával ültetett burgonyafajtát is tesztelnek a biotermelés keretei között. Kutatásaik alapján a hibrid burgonya a nagyüzemi termelésben egyelőre nem, a kiskertes burgonyatermelésben annál inkább reális alternatíva lehet a jövőben. A másik megoldás szerint a talajban élő mikroorganizmusokat kellene a stressztűrő képesség javításának szolgálatába állítani.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: azenpenzem.hu
Vissza
Hírfolyam