2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élelmiszer-hamisításért most már börtönbüntetés jár

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére július elején az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi az élelmiszer-biztonságot veszélyeztető személyekkel szembeni büntetőjogi fellépést. A jogszabály újdonsága az is, hogy a hamisítók többé nem tudnak a csalások után újabb és újabb cégek mögé rejtőzni. A probléma súlyát jól példázza, hogy egy amerikai becslés szerint évente 55 milliárd dollár, azaz 15 ezermilliárd forint értékben hamisítanak élelmiszereket világszerte – írja a hirado.hu.

Pénzbüntetés helyett börtönbüntetést kaphatnak az élelmiszer-hamisítók

Egy Bács-Kiskun megyei üzemben 130 hektoliter hamisított bort foglaltak le. Betonkeverőben készítette a gyroshúst egy Pest megyei vállalkozás. Egy szlovák cég raktárában 132 raklap lejárt szavatosságú terméket találtak. Csak néhány példa a NÉBIH élelmiszer-hamisítási razziái közül. Ráadásul a leleplezett cégek újabb és újabb trükkökkel próbálkoznak. 

A hamisítók eddig megúszták egy pénzbüntetéssel,

most viszont a Büntető törvénykönyv szigorítása miatt ugyanezért a bűncselekményért 3-tól 5 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható lesz.

Az élelmiszerek hamisítása nemcsak a hazai piaci viszonyokat zavarja meg, de a tisztességes vállalkozókat is kedvezőtlen helyzetbe hozza, és ráadásul még a fogyasztók egészségét is veszélyezteti Fotó: Pixabay

A bírságnak nem volt felső határa, tehát akár 500 millió forintos büntetést is kaphatott az elkövető. Azt azonban nagyon jól tudjuk, hogy egy cég megszüntethető, csődbe vihető, és másnap ugyanaz vagy egy hozzá kapcsolódó személy alakít egy újabb céget, így tehát pusztán a pénzbírságnak nem volt visszatartó ereje.

„A kollégáim évente mintegy 600 ellenőrzést végeznek azért, hogy kiszűrjék az élelmiszer-hamisítókat” – mondta Helik Ferenc, a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának igazgatója.

7 év alatt 8 ezer tonna terméket vontak ki a forgalomból

A NÉBIH munkatársai 2012 óta több mint 8 ezer tonna terméket vontak ki a forgalomból és semmisítettek meg, továbbá becslések szerint körülbelül 11 milliárd forint áfa- és adóelkerülést sikerült megakadályozniuk.

Az élelmiszer-hamisítás méreteit jól példázza, hogy 2005 óta az Európai Unióban a kábítószer-kereskedelem után a második legjövedelmezőbb üzletnek az ételek hamisítása számít.

A csalók gátlástalansága ráadásul nem ismer határt.

a fogyasztók veszélyeztetése

Az élelmiszer-hamisítás nem kizárólag pénzügyi kérdés, legalább annyira aggályos egészségügyi szempontból is. Akik átcímkézik az élelmiszert, könnyen veszélybe sodorhatják a fogyasztót. Ennek a legegyszerűbb példája az, amikor a sarki közértben a tizedikén lejárt tejfölön a nullát áthúzzák, és nyolcast csinálnak belőle. Minden esetben, amikor megváltoztatják egy termék fogyaszthatósági idejét, az komoly kockázatot jelenthet.

Találkoztunk olyan termékkel, amely gyerekek számára készült, több éve lejárt szavatosságú ásványvíz volt. Ezeket is újradátumozták – tette hozzá Helik.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Indonézia betiltotta a pálmaolaj kivitelét Miért jó gombát fogyasztani? Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam