2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fajtaváltásra készülnek Bordeaux-ban a klímaváltozás kihívásaira válaszolva

Történelmi döntést hozott a francia borok eredetvédelmével és minőségjelölésével foglalkozó Nemzeti Származási és Minőségi Intézet (INAO): a klímaváltozás hatásaival szembeni sikeres küzdelem érdekében hét új szőlőfajta telepítését engedélyezte a bordeaux-i borvidéken, a Bordeaux és a legjobb, Bordeaux Supérieur besorolású termőhelyeken.

Az ottani borászatok évi 384 millió palack bor termelnek. A hét új fajta között szerepel a vörösbort adó változatokból a marselan, valamint Portugália kedvenc szőlőfajtája, a touriga nacional, továbbá a kevésbé ismert castets, valamint a tannat és a cabernet sauvignon keresztezéséből született Arinarnoa is. A fehérborszőlők közül az alvarinho, a petit manseng, valamint az 1950-es években a baroque és a chardonnay keresztezéséből létrejött liliorila vonható termelésbe. 

Ezek a szőlőfajták kiváló természetes rezisztenciával rendelkeznek a legjelentősebb szőlőbetegségekkel, a lisztharmattal és a peronoszpórával szemben, és jó a hőtűrésük is.

Fotó: Pixabay

Jane Anson borvidéki szakértő szerint a mérföldkőnek számító döntés a szakma egésze számára figyelemfelhívás a klímaváltozás hatásaival szembeni hatékony válaszadásra.

A fajták engedélyezésével a bordeaux-i bürokrácia felismerte annak fontosságát, hogy a borászatoknak hatékony és rugalmas eszközök kellenek ahhoz, hogy meg tudjanak küzdeni a klímaváltozás okozta kihívásokkal.

A fajtaváltás hosszadalmas folyamat lesz, de mindenképpen nagy változást hoz a borvidék életében, szőlő- és borkultúrájában, tette hozzá a szakember. Lehet, hogy meg kell válni a klímaváltozásra legérzékenyebb fajtától, a csekély hőtűrő képességű merlot-tól.

Az új fajták a házasításokban legföljebb 10 százalékos arányban szerepelhetnek, és az egyes szőlőbirtokok területének mindössze öt százalékát tehetik ki. A döntés végleges elfogadása után leghamarabb a 2020/21-es idényben indulhat meg a fajtaszerkezet-váltás, közölte a borvidéki szindikátus, a Le Syndicat Viticole des AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur.

Pap Edina fordítása

Neked ajánljuk
Egyre népszerűbb egy horvátországi méhhotel Végleg lezárulni látszik az olcsó gyümölcsök időszaka A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam