2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a magyar falu megvédené a farkasokat

Vadászati szempontból különleges rendeltetésű területté nyilváníttatná Füzér önkormányzata a település csaknem 3500 hektáros határát, az intézkedéssel a farkasok és a hiúzok életterét védenék – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere csütörtökön.

Horváth Jenő hozzátette: erről határozatot fogadott el a helyi önkormányzat, de a terület átminősítése a vadászati törvény értelmében szakminisztériumi hatáskör, ezért Nagy István agrárminiszterhez fordulnak. A polgármester lépésüket azzal indokolta, hogy az utóbbi években érezhetően megtelepedtek a nagyragadozók – a farkasok és a hiúzok – Füzér környékén.

Megemlítette: néhány hete például a farkasok alig száz méterre a kertek végétől, egy körbekerített legelőn leterítettek egy másfél mázsás bikaborjút. Mivel ehhez több egyed szükséges, úgy vélik, már nagyobb falka élhet a környéken. A Zemplénben portyázó farkasfalkákról korábban mi is beszámoltunk

Horváth Jenő hangsúlyozta:

az általuk javasolt megoldás segít megvédeni a védett állatok élőhelyét, egyben megkönnyíti a nagyvadak által okozott károk megtérítését is a gazdálkodók számára.

A farkasok – a medvékkel együtt – a szomszédos országokban is elszaporodtak. Szlovéniában azonban a védelmük helyett a megtizedelésükre vonatkozó intézkedéseket kezdeményezett a mezőgazdasági minisztérium egy törvényjavaslatban Fotó: Pixabay

A harmadik szempont pedig az, hogy a füzéri vár, valamint az Országos Kéktúra révén a településre érkező évi mintegy százezer turista számára lehetővé tennék a farkasok, hiúzok vagy akár a medvék életmódjának megismerését és védettségük fontosságát.

Egyebek mellett tanösvényt alakítanának ki, vagy interaktív módszerekkel mutatnák be a gyerekeknek, hogyan élnek a nagyragadozók – közölte Horváth Jenő.

A 430 lakosú Füzér környezetének 75 százalékát hegyvidéki erdős terület borítja.

Neked ajánljuk
Svédasztalként szemezgetnek a legelőről a szarvasmarhák A világon elsőként magyar kutatók részvételével térképezték fel keresőkutyákkal a sakálok jelenlétét A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál A nyirkos őszi erdő gombahatározóért kiált
Tovább a forrásra: propeller.hu
Vissza
Hírfolyam