Valóban jót tesznek a vegánok a Földnek – írja egy kiszivárgott hivatalos jelentés
Egy újabb fontos feladatra hívja fel a figyelmet egy jelentés, amit a klímaváltozás helyzetének javítása érdekében tehetünk.
A Guardian írása szerint az éghajlati válság helyzetének megoldásához egyszerűen nem lesz elég az autók, gyárak és erőművek károsanyag-kibocsátásának csökkentése.
Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) aktuális jelentése szerint a metánkibocsátás csökkentése érdekében csökkentenünk kell húsfogyasztásunkat.
A testület 1988-ban alakult meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja és a Meteorológiai Világszervezet kezdeményezésére.

A dokumentum azt írja, hogy
a globális hőmérsékletet nem lehet biztonságos szinten tartani, hacsak nem lesz átalakulás abban is, ahogyan a világ az élelmiszereit előállítja.
Az emberek most a bolygó jégmentes felületének 72 százalékát használják fel a Föld növekvő népessége táplálkozásának, ruházatának biztosítására. Ugyanakkor a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és az egyéb földhasználat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csaknem egynegyedét eredményezi.
A metánkibocsátás mintegy feléért a szarvasmarhák és a rizsmezők felelősek, míg az erdőirtás és a tőzeges területek eltávolítása további jelentős szén-dioxid-kibocsátást eredményez.
Az intenzív mezőgazdaság hatása – amely elősegítette a világ népességének növekedését 1,9 milliárdról 7,7 milliárdra – szintén fokozta a talajeróziót, és csökkentette a talajban lévő szerves anyagok mennyiségét. A jövőben ezek a problémák valószínűleg várhatóan tovább súlyosbodnak. A szervezet javaslata szerint
a földeket fenntarthatóbb módon kell kezelni, hogy a jelenlegihez képest sokkal kevesebb szén-dioxid szabaduljon fel. A tőzeget vissza kell állítani a vízelvezető rendszerek megállításával,
a húsfogyasztást csökkenteni kell a metánszennyezés csökkentése érdekében, és az élelmiszer-pazarlást is csökkenteni kell.
A jelentés által javasolt intézkedések között szerepel a vegetáriánus és vegán étrend irányába történő jelentős elmozdulás. Az egészséges és fenntartható étrend fogyasztása, például
a durva szemű hüvelyeseké és zöldségeké, valamint a diófélék és a magvak fogyasztása
jelentős lehetőségeket kínál az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.