2021. március 4., Kázmér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltűnt a szabadföldi paradicsom és paprika

Ma már főleg üvegházban termesztett paprikát és paradicsomot lehet vásárolni – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Korábban arról lehetett olvasni, hogy 70-80 százalékkal is drágulhat a paradicsom és a paprika. Ledó Ferenc szerint az első fél évet nézve az áremelkedés nem pontosan így történt.

A paradicsom a tavalyi árszint körül mozgott, talán a koktél fajta volt egy kicsit drágább, igaz, az utolsó három-négy hétben drasztikus áremelkedés történt az étkezési paradicsom piacán. A paprikánál eddig 20-25 százalék körüli áremelkedés tapasztalható. Az első hét hónapot nézve tehát nem a megjósoltak alapján történt az áremelkedés.

A GreenCoop Hungary Kft. új üvegháza Győrben, az ünnepélyes átadás napján, 2019. május 24-én. A 2,5 milliárd forintból, öt hektáron felépített üvegházban évente mintegy kétezer tonna paradicsom terem
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Elsősorban a zárt térben, üvegházban termett paprikát és paradicsomot lehet vásárolni a piacokon.

Az étkezési paradicsom 90-95 százaléka üvegházból származik annak ellenére, hogy a házi kertekben és a piacokon még jelen van a szabadföldi, de például az áruházláncokba szabadföldit már nem szállít be senki. A paprika esetében ez 80-85 százalék.

A szakember szerint ennek oka, hogy idén jelentősen kisebb területen folyt a termesztés, miután nincs, aki leszedje a zöldséget, de az elmúlt hónapok időjárása sem kedvezett a növénynek.

Neked ajánljuk
Természetes gyümölcsészet – 1. rész (videó) Nemzetközi összefogás a hazai élelmiszereink hátrányos megkülönböztetése ellen Meggy mag nélkül ultrahang és vákuum segítségével Rekordmértékű volt a szén-dioxid-kibocsátás visszaesése 2020-ban Moss okosan, csökkentsd a vízlábnyomod!
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam