2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

ENSZ: segít, ha lemondunk a húsról

Növekszik a globális hőmérséklet, amiben az ENSZ szakértői szerint vitathatatlan szerepe van az emberi tevékenységnek. A földek minősége romlott, az állattenyésztés miatt rengeteg üvegházhatású gáz megy a légkörbe, ami csak tetézi a bajt. Le kellene mondani a húsfogyasztásról, de így sem biztos, hogy elkerülhető egy élelmiszerválság – áll egy friss jelentésben.

Az ember a Föld szárazföldi, jég által nem borított területeinek több mint 70 százalékát használja közvetlenül, ezen terület mintegy egynegyedének állapota azonban romlott az emberi tevékenység miatt – derül ki az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) csütörtökön Genfben közzétett legújabb jelentéséből.

A Klímaváltozás és szárazföld című jelentésükben az ENSZ-testület tudományos szakemberei azt vizsgálják, milyen kölcsönhatásban van a globális felmelegedés és a földhasználat egy ártalmas körforgás révén.

„Ez a körforgás felgyorsult. Egyre növekszik az emberek tányérján lévő ételeket is érintő klímaváltozás veszélye” – hangoztatta Cynthia Rosenzweig, a jelentés egyik szerzője.

Ha az emberek változtatnak táplálkozási, élelmiszer-előállítási szokásaikon és az erdőgazdálkodáson, megmenthetik a bolygót egy jóval melegebb jövőtől.

„A földhasználat nemcsak a probléma részét, de egyben a megoldását is jelenti. A fenntartható gazdálkodás segíthet egy biztos jövő megteremtésében” – mondta Valerie Masson-Delmotte, az IPCC egyik munkacsoportjának francia vezetője.

Fotó: tudasbazis.sulinet.hu

Növényalapú étrendet és kevesebb hús fogyasztását javasolja az IPCC, ez ugyanis csökkentené az állatállomány miatti üvegházhatásúgáz-kibocsátás mértékét, és fenntartható használatra alkalmas földterületeket szabadítana fel.

A jelentésében az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló erőfeszítések fontosságát is hangsúlyozzák. A becslések szerint

az emberi tevékenységből eredő üvegházhatású gázok 8 százaléka származik azon élelmiszerek előállításából, amelyek vagy már el sem jutnak a fogyasztókhoz, vagy a szemétben végzik.

Az IPCC kiemelte azt is, hogy a helyi termelőket, közösségeket és őslakos csoportokat is be kell vonni földterületeik jobb, fenntartható kezelésébe. Ennek fontos része a szerves anyagok használata a talaj széntartalmának növeléséhez.

Másfél Celsius-fokkal nőtt a hőmérséklet a szárazföldön az iparosodás kezdete óta, ez kétszerese a globális átlagnak, amely az óceánok vízfelszíne fölötti hőmérsékletet is magában foglalja. A jelentés készítői arra figyelmeztetnek, a világnak szembe kell néznie a szárazság, az erdő- és bozóttüzek, az örökjég olvadása és az élelmiszer-ellátás bizonytalansága kockázatával, ami élelmezi válsághoz vezet.

„A hőmérséklet növekedésével az előre jelzett kockázatok egyre súlyosabbak lesznek” – olvasható a dokumentumban.

A mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és más földhasználat az emberi tevékenység által előidézett üvegházhatásúgáz-kibocsátás 23 százalékáért felelős – állapítja meg a több mint száz tudós részvételével készített jelentés.

Neked ajánljuk
Bécs, a rovarbarát város Eltűnt a szabadföldi paradicsom és paprika Steve Cutts: Hol van a víz? – Where is the water? A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam