2019. november 13., Szilvia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 500 millió méh pusztult el Brazíliában az elmúlt három hónapban

Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását. A világ számos pontjáról hasonló hírek jönnek. Kutatók a neonikotinoid- és a fiproniltartalmú rovarirtó szerek használatával magyarázzák a tömeges pusztulást.

Az ilyen hatóanyagú rovarirtókat Európában már betiltották, az Európai Unió tavaly áprilisában vetett ki tilalmat a neonikotinoidokra, mert súlyosan károsítják a méheket. Brazíliában azonban tavaly feloldották ezen rovarirtók tilalmát a környezetvédők tiltakozása ellenére – olvasható a BBC honlapján.

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint Brazíliában a mezőgazdaság terjeszkedésével nőtt a rovarirtók használata, 193 olyan szert regisztráltak a dél-amerikai államban az elmúlt három évben, amely az Európai Unióban tiltott.

Fotó: newfoodmagazine.com

A méhek tömeges pusztulása más kontinensen is nagy problémát jelent.

Az Egyesült Államokban méhészek bejelentették, hogy télen a kolóniák negyven százaléka elpusztult.

Több mint egymillió méh pusztult el mérgezés miatt a Dél-afrikai Köztársaság egyik bortermelő vidékén novemberben. A méhek pusztulását a fipronil rovarölő okozta, amelyet a helyi gazdák használtak szőlőbirtokaikon.

A Greenpeace grafikája a neonicotinoid veszélyeiről Fotó: greenpeace.org/new-zealand

Oroszország 20 térségéből jelentettek tömeges méhpusztulást idén. Egy nemzetközi tanulmány szerint tizenhat százalékkal csökkent a mézelő méhkolóniák száma 2017–18 telén 33 európai országban, valamint Algériában, Izraelben és Marokkóban.

Neked ajánljuk
Nő a világ növényiolaj-termelése Fekete év a 2019-es az európai méhészek számára Kenyérfogyasztás Magyarországon 2002 és 2017 között Nem csak a „világbékéért”, a tiszta tengerpartokért is tesznek a szépségkirálynők „Alkoss az esőerdőkért!” – Környezetvédelmi alkotópályázat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam