2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar tea?! Igen!

Két, de akár bő egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy a tea szó hallatán magyarországi, és ne egy több ezer kilométerre lévő növényre gondoljunk, Varga Marianna azonban realitássá tette a magyar teát. A Dunakanyarban, egy váci telken már gőzerővel folynak az előkészületek: itt nyit jövőre a Kamélia kert, az ország első bemutató teakertje – magyar cserjékkel.

Varga Marianna a Kertészeti Egyetemen végzett gyümölcskertészként, majd a borászatba is belekóstolt, de végül a teákba szeretett bele igazán, és Angliában teaszakértővé képezte magát. Tavaly itthon vágott bele a próbatermesztésbe, és a Magyar Mezőgazdaságnak mesélt az első év tapasztalatairól, örömeiről, kudarcairól.

2018. július 13-án ültették el az első, mintegy 500 teacserjét Galgahévízen, a Kínában őshonos Camellia sinensist, ami önmagában egyedülálló vállalkozás volt, mert előtte Magyarországon még senki nem próbálkozott ezzel.

Magyarországon sok növényből készítünk teát, de itt egy Kínából származó teacserjéről, annak is egy holland nemesítésű, hidegtűrő változatáról van szó.

Fotó: Dobó János

Mariannon kívül még 14 termelő ültette el tavaly a teacserjéket, több mint 2000 tövet, és várták, hogy hogyan bírja a magyar telet a növény. A téli hónapokat viszonylag szépen átveszélték a növények – fólia alatti és szabadföldi átteleltetéssel egyaránt, illetve fagyvédelmi céllal mulcsozással –, a hideg tavasz és a fagyok azonban megviselték a növényeket, sok elfagyott.

Galgahévízen kívül Nagymaroson, Pilismaróton, Kaposfőn, Szentendrén, Alsónémediben, Kecelen és Dabason telepítettek teát. Mariann úgy tervezte, hogy márciusban leszedik a fóliát, kitakarják a töveket, visszametszik az elfagyott hajtásvégeket, és beindulhat a zöld növekedés, majd az első teaszüret. A teát tavasztól nagyjából októberig lehet szedni. A tavasz azonban hideg és esős volt.

Sajnos, nem minden teakert maradt meg, de sokhelyütt „mentőakcióként” visszametszették a visszafagyott hajtásokat, talajt savanyítottak, tápoldatozták a növényt, hogy erősödjön, és beinduljon a növekedés.

Március helyett végül május végén tudták elkezdeni a leveleket szedni, de Marianna nem csalódott, hiszen erről szól a próbatermesztés, kellettek az adatok, a tapasztalatok, folytatják a teatermesztést. Idén két új teakertet is telepítettek, Maglódon és Esztergomban.

Marianna rendszeresen tart teakóstoló workshopokat, ahol az általa szedett és feldolgozott magyar teát kóstolják a résztvevők, az első, május végi szedésből pedig egy natúrkozmetikum-gyártó egy antioxidánssal teli, nyári, zöld teás arckrémet és szemkörnyékápolót készített, ami limitált kiadásban már elérhető. Marianna kiemeli, hogy

dísznövényként remekül helytáll a növény. Cserépben, lakásban tartva meghálálja a gondoskodást, és októbertől egészen február végéig hozza az illatos fehér virágait.

Fotó: Dobó János

Marianna most folytatja a termelők toborzását, és tovább vizsgálják a növény igényeit, számos kísérletet állított be. Mindezeken kívül

Vác-Törökhegyen, a Dunakanyarban már készül a bemutató teakert, a Kamélia kert, ahol a látogatók végigkísérhetik majd a tealevelek útját a cserjétől a csészéig.

A több mint 1000 négyzetméteres területen már elkezdődtek a talajmunkák, a teacserjéket jövő tavasszal ültetik ki, és ezután tervezik a nyitást. A holland tea mellett nepáli, grúz és török teával is próbálkozik Mariann, és lesznek olyan növények is a kertben, amelyekből kiváló teafőzet készíthető: hárs, bodza, citromfű, levendula. A kertben felépítendő épületben a tea feldolgozását is bemutatják, és lesz benne kóstolószoba.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam