Burgundi borok mutatják a klímaváltozást
Az elmúlt 664 év burgundi szüreteinek kezdőnapja egyértelműen arra utal, hogy az elmúlt 30 évben példátlanul melegedik az éghajlat: 1988 óta átlagosan 13 nappal korábban kezdődik a burgundi szüret, mint az azt megelőző hat évszázadban.
A kutatást végző Berni Egyetem klimatológusai arról számoltak be, hogy még ők sem számítottak ilyen kiugró mértékű eltolódásra, amely
a helyi éghajlat melegedésének és szárazabbá válásának tulajdonítható.

Főként levéltári források alapján az 1354-es volt a legkorábbi szüret, amelyet meg tudtak határozni. A több mint hatszáz éves idősor az eddigi leghosszabb a maga nemében, így számos következtetést lehet levonni belőle, és sok hipotézis tesztelésére alkalmas.
A kutatók arra jutottak, hogy 1988 előtt általában szeptember 28. után kezdődött a szüret, de azóta átlagosan majdnem két héttel előrébb tolódott. Míg annak előtte ritkák voltak a kivételesen forró és száraz évek, az elmúlt 30 évben ez lett a megszokott.