2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ínyencek veszik a mangalicát

Az igényes fogyasztók és az őket kiszolgáló éttermek keresik a mangalicát, amelynek jelentős része exportra megy. Idehaza egyelőre egy szűkebb réteg az, amelyik elvárja a mangalicától megszokott minőséget és ízvilágot, ez a piac azonban egyre növekszik.

Továbbra is népszerűbb a mangalicahús külföldön, mint hazánkban. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete szerint Japánban fogyasztják a legszívesebben, ahol főleg felső kategóriás éttermekben kapható. A hazai tenyésztők a tőkehús 70 százalékát külföldön, a többi között Amerikában és Ázsiában értékesítik, a termelt mennyiségnek csupán 30 százaléka marad Magyarországon.

„A mangalica hús-zsír aránya a hagyo­mányos sertésének a fordítottja: 30 százaléka színhús, és 70 százaléka zsír. Mi, magyarok pedig, bár imádunk szalonnát sütni vagy zsíros kenyeret enni, a zsíros húsokat mégsem kedveljük annyira. Eközben világszerte csak a legdrágább, felső kategóriás éttermek veszik fel a mangalicát az étlapra, a spanyolok pedig prémium minőségű sonkának vásárolják fel” – mondta el Veégh Attila, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete egyik projektjének felelőse.

Egy igényesebb vevői kör azonban idehaza és külföldön is keresi a mangalicatermékeket, ebben a fogyasztói rétegben pedig óriási és egyre nagyobb az igény a mangalicahúsra

– mondta el a magyarmezogazdasag.hu honlapnak a Supp.li online élelmiszerpiac ügyvezetője.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A vásárlók a mangalicát nem csupán az egészséggel és a minőséggel, hanem a háztáji körülményekkel, házi vagy kisüzemi jelleggel is társítják.

A minőség az a szempont, amiért a séfek szeretnek dolgozni a mangalicával. 

Neked ajánljuk
Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat a szennyezett levegőben Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam