2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Örökre megváltozhat a magyar alma íze is

A klímaváltozásnak a mezőgazdaságban is számtalan negatív hatása van – az almatermesztés sem kivétel.

A legújabb elemzések szerint a XXI. század végéig a globális felmelegedés és az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek erősen kihatnak a világ almatermésének mennyiségére és minőségére is. A termesztők nehezebb helyzetben lesznek, mert az ősztől tavaszig tartó időszakban a levegő magasabb hőmérséklete és páratartalma kedvez a gombakártevők szaporodásának, ami jelentős terméscsökkentő hatással járhat.

Royal Gala termés. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara becslése szerint a tavalyi rekordévhez mérten most közel fele annyi, 450-500 ezer tonnányi országos almatermés várható. A terméskiesés a rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyokkal és a kártevők tevékenységével magyarázható
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A leggyakoribb és legveszélyesebb gombabetegség, a varasodás valamennyi almatermesztő országban jelentős károkat okoz. A melegebb és nedvesebb tavaszi időjárás miatt a penész megjelenésének és a tűzelhalás gyakoriságának növekedésével is számolni kell.

A felmelegedés kihat valamennyi almafajta ízére is: általában csökkenti azok savasságát, cukortartalmát pedig növeli – bár ennek bizonyos fajták esetében értéknövelő hatása lehet.

A csapadékhiány, az öntözővíz hiánya és a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése kedvezőtlenül befolyásolja a termesztés hatékonyságát, a legnagyobb veszélyt azonban a beporzók állományának számottevő ritkulása jelentheti.

Neked ajánljuk
Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat a szennyezett levegőben Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam