2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezettudatos gazdaság lett Magyarország idei legszebb birtoka

A Derecskén működő családi vállalkozás, a Bold Agro Kft. lett Magyarország legszebb birtoka 2019-ben. A fő ágazatai olyan egyedülálló szimbiózisát hozta létre, ami segíti a környezetterhelés és az ökológiai lábnyom csökkentését. Sok ezer kisiskolást tanítanak a felelős kertművelésre, és iskolagyümölcs programot is felvállaltak.

Jakab István, a verseny védnöke, az Országgyűlés alelnöke a nyertes gazdaság méltatásakor azt mondta:

a magyar vidék az egészséges élelmiszer-termelés alapja, a nyugodt élet biztosítéka, a természetet szerető, alkotó ember igazi otthona, ahol jó élni.

Almaszedés a Magyarország legszebb birtoka címet elnyert Bold Agro Kft. derecskei gazdaságában a birtokbemutató napján, 2019. szeptember 11-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ahhoz, hogy a 21. században a tudás, a technológia a hétköznapokban is polgárjogot nyerjen, szükség van az ilyen versenyekre annak érdekében, hogy megmutassák a vidéki értékeket, és követendő példát állítsanak a generációk elé – tette hozzá a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A gyümölcstermesztéssel és -feldolgozással, szántóföldi növénytermesztéssel, sertéstartással és vendéglátással foglalkozó derecskei gazdaság 60 hazai cég közül szerezte meg a Magyarország legszebb birtoka címet, a gyümölcstermesztési birtok kategória győztese lett, s a közönségszavazatok alapján is az ország legszebb birtoka lett idén.

A zsűri értékelése szerint a verseny abszolút győztese,

a derecskei Bold Agro Kft. fő ágazatainak „Magyarországon egyedülálló szimbiózisát hozta létre, amely jelentős mértékben segíti a környezetterhelés csökkentését és az ökológiai lábnyom minimalizálását".

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A birtokot bemutató Szabó Viktor ügyvezető elmondta: az 1990-ben alapított, 100 százalékban magyar családi tulajdonban lévő Bold Agro Kft. több mint 5 milliárd forintos árbevételével a 130. legnagyobb hazai vállalkozás. A 140 állandó és 150 idényjellegű munkatársat foglalkoztató cégcsoport Hajdú-Bihar megye legjelentősebb munkaadói közé tartozik. Két fő üzletága van: a jelenleg évi 110 ezer sertés értékesítése mellett 1500 hektáron növény-, valamint 180 hektáron alma- és meggytermesztéssel foglalkozik.

E két üzletág szervesen összekapcsolódik, ugyanis

a sertések számára szükséges takarmány jelentős részét házon belül állítják elő, míg a növények számára fontos tápanyagokat sertéshígtrágyával pótolják, így csökkentik minimálisra a inputanyag-ellátást.

A Bold Agro Kft. az évi 5 ezer tonna alma értékesítése mellett félmillió liter Dér Juice márkanév alatt forgalmazott prémium gyümölcslevet állít elő – ismertette Szabó Viktor.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A cégcsoport két főtevékenységét egészíti ki a Derecskén megtalálható központi birtokon létrehozott Almavirág étterem és rendezvényház, amelyben elsősorban „házon belül” megtermelt nyersanyagokat (sertéshús-készítményeket és gyümölcsöket) kínálnak.

Szabó Viktor ügyvezető igazgató a Magyarország legszebb birtoka címe elismeréssel a Bold Agro Kft. derecskei gazdaságában tartott, birtokbejárással egybekötött sajtótájékoztatón 2019. szeptember 11-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szabó Viktor kitért arra, hogy egyedülálló kertpedagógia programjuk keretében

évente 10 ezer kisiskolás számára nyújtanak izgalmas betekintést a felelős kertművelésbe, a diákok így eredeti környezetükben ismerkedhetnek meg a gyümölcsökkel és a kertben folyó munkálatokkal.

Az iskolagyümölcs program keretében pedig jelenleg már több mint 23 ezer gyermek fogyasztja a derecskei kert gyümölcseit.

A Bold Agro Kft. 2018 és 2020 között összesen 4,5 milliárd forint értékű fejlesztést valósít meg Derecskén.

Neked ajánljuk
Rengeteg aláírás gyűlt össze a méheknek ártó szintetikus vegyszerek betiltásáért A siker titka vidéken, 3. rész – Valaha tanya (videó) Dán tervek a növényi eredetű élelmiszerekről A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: dehir.hu
Vissza
Hírfolyam