2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentősen megemelkednek az erdőtelepítési támogatások

Az Agrárminisztérium augusztus végén jelentette be az erdősítési támogatások tervezett jelentős emelését. Az intézkedés ismét meghozhatja a gazdálkodók kedvét az erdőtelepítésekhez, ahogy azt az elmúlt évszázadban – beleértve a termőföldek privatizációját követő bő egy évtizedet is – már többször is megtapasztalhattuk.

Az Agrárminisztérium napokban bejelentett, valóban jelentős előrelépésnek számító intézkedései azért kiemelkedők a gazdatársadalom és minden magyar állampolgár számára, mert az erdőtelepítések kedvező környezeti, klímavédelmi hatásai szélesebb körben helyben jelentkeznek.

Míg globálisan az erdők üvegházhatásúgáz-megkötő képessége bír nagyobb jelentőséggel, addig helyben a mikro- és mezoklíma megőrzése és javítása is az erdőtelepítések kézzel foghatóbb hozadéka.

A földtulajdonosok eddig elsősorban gazdasági megfontolásokból végeztek erdőtelepítéseket. A klímaváltozás a fásítások egy további jelentős előnyét is előtérbe helyezte.

Fotó: nak.hu

A várható időjárási szélsőségek – átlaghőmérséklet emelkedése, a hőingadozások fokozódása, heves csapadékok és szelek gyakoriságának emelkedése – ugyanis várhatóan

a mezőgazdasági termelés lehetőségeit is nagyban behatárolhatják majd, amely ellen a mezőgazdálkodók gyakorlatilag csak tudatos erdősítéssel és fásítással védekezhetnek.

Bármely cél esetén az erdősítések rövid távon is gazdaságos megvalósításában sokat segítettek és segítenek a több évtizede szinte folyamatosan igénybe vehető állami támogatások. Ezt a „mankót” erősítette meg most az Agrárminisztérium azzal, hogy jelentősen megemelte az erdőtelepítések támogatását.

A változások részleteit a támogatási felhívások közeljövőben várható módosítását követően ismerhetjük meg. Annyi azonban már most látható, hogy a tervezett intézkedések már valós ösztönzést jelentenek a gazdálkodók részére ahhoz, hogy legalább a gyengébb termőhelyi adottságú földek esetében elgondolkodjanak az erdőtelepítésen.

2011-ben készült fotó arról, ahogy a Kunbaracsi Polgárőr Egyesület tagjai önkéntes munkában facsemetéket ültettek a település határában lévő szeméttelepen. Az önkormányzat tulajdonában lévő, sok éve bezárt és rekultivált félhektáros terület fásítását a polgárőrök kezdeményezték a megyei szervezetüktől pályázaton nyert ötvenezer forintos támogatás és egyéni felajánlások segítségével. Nemcsak a fák ültetését vállalták, hanem a majdani erdő gondozását is, amely ha vágáséretté válik, akkor a település közintézményeinek fűtését fogja szolgálni
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az erdőtelepítések ugyanakkor kockázatokkal is járnak, ezért azt megfelelő szakértelemmel és gondoskodással lehet gyorsan és eredményesen végrehajtani. 

A meghirdetett támogatások megfelelő forrást jelentenek a szakszerű végrehajtásra. Az Agrárminisztérium, az erdészeti oktató és kutató intézmények, az erdészeti szakirányítók és szaktanácsadók, a magánerdészeti vállalkozások, a szakmai szervezetek, valamint a NAK és a falugazdász hálózat pedig mindent lehetséges eszközzel segíti majd a fásítási program sikeres megvalósítását.

A NAK az ősz során több kapcsolódó kiadvánnyal bővíti a gazdatájékoztató kiadványsorozatát, illetve a honlapján és rendezvényeken folyamatosan tájékoztatást nyújt a témában a gazdálkodók részére.

Neked ajánljuk
Gyanús kínai vetőmagok postán: átverés, lehúzás vagy egy nagyszabású bioterror-merénylet? Felerősíti a talajeróziót a klímaváltozás Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Gigantikus tetőkert épül Párizsban
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam