2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás miatt 2050-re elveszíthetjük az európai termés 16 százalékát

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közelmúltban közzétett jelentése szerint a klímaváltozás miatt 2050-re az európai növénytermesztők elveszíthetik éves termésük 16 százalékát.

A legutóbbi két évben tapasztalt, több országban jelentkező szokatlan hőhullámok súlyos terméskieséseket eredményeztek. Az idei az Egyesült Királyságban és Skóciában az egyik legmelegebb és legnedvesebb nyár volt, miközben Európa más körzeteiben (főleg Spanyolországban és Portugáliában) a termelőknek helyenként és időnként komoly szárazsággal kellett szembenézniük – írja a farminguk.com angol hírportál.

A hőség és a szárazság pedig nagymértékben növeli a tűzesetek veszélyét is. Mindezek felhívták a figyelmet a mezőgazdasági termelés sebezhetőségére és arra, hogy az európai országoknak csak kormányszintű intézkedésekkel sikerülhet mérsékelniük a klímaváltozás negatív hatásait, és biztosítaniuk a lakosság élelmiszer-ellátását.

Gyomnövény a szárazságtól megrepedezett földben egy kukoricatarlón a Hajdú-Bihar megyei Földes térségében 2018. augusztus 23-án
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Egyesült Királyság Klímaváltozási Bizottsága szerint az ország kormánya nem tesz meg mindent a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítésére. A múlt évi szárazság és hőhullám súlyos következményekkel járt, mivel a termelők csak nehezen tudták biztosítani a téli takarmány- és élelmiszerkészleteket.

Az európai élelmiszer-ellátás egyelőre nincs közvetlen veszélyben, de az EEA azt javasolja, nagyobb figyelmet kell fordítani a precíziós gazdálkodásra, a vetésszerkezet diverzifikálására, a víztakarékosságra, valamint az új, hatékony technológiák alkalmazására, továbbá a talajerő megőrzésére, illetve helyreállítására.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) A pazarlás csökkentése érdekében változik egy törvény A siker titka vidéken, 10. rész - Myfarm közösség (videó) A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam