2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyon beteg a világ agrártámogatási rendszere

Egy új tanulmány szerint percenként kicsit több mint 1,3 millió dollárnyi közpénz megy el világszerte mezőgazdasági támogatásokra. Éves szinten legalább 700 milliárd dollár. Ám a teljes összeg alig 1 százalékát fordítják csak a természet javát szolgáló, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő beruházásokra.

A The Food and Land Use Coalition honlapján közzétett számítások azért meglepők,  mert végtére is nemcsak a fejlett, de a fejlődő országok kormányai is hajlamosak elég sok pénzt ölni az agrárium támogatásába, így törekedve arra, hogy a gazdálkodók is elégedettek legyenek, és olcsó élelmiszer kerüljön a boltok polcaira.

Sokkoló tény, miszerint a 700 (de egyes vélemények szerint akár 1000) milliárd dollárnyi összeg alig 1 százalékát fordítják a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő beruházásokra.

A pénz túlnyomó része ehelyett inkább kifejezetten a természetre káros tevékenységeket támogat,

például magas károsanyag-kibocsátással járó szarvasmarha-tenyésztést, erdőirtáshoz vezető pálmaolaj-termelést vagy túlzott műtrágyahasználattal és az ebből eredő környezetkárosítással járó intenzív, monokultúrás növénytermesztést.

Fotó: foodandlandusecoalition.org

A tanulmányt egy mezőgazdasággal és környezetvédelemmel foglalkozó kutatócsoportokat tömörítő szervezet, a The Food and Land Use Coalition, azaz Folu publikálta, és kitérnek benne arra is, hogy azok a környezeti és egészségügyi károk, amelyeket a jelenlegi formában működő mezőgazdaság okoz a bolygón, jóval nagyobbak, mint amennyit a rendszer által előállított élelmiszer ér.

A Folu szerint éppen ezért gyorsan és drasztikusan át kell alakítani a mezőgazdasági támogatások rendszerét, és mindenhol szakítani kell az eddig alapvetésként kezelt törvénnyel, miszerint a gazdálkodók csak hatalmas támogatások árán képesek elérhető áron élelmiszert termelni. Nem lehet többé az olcsó, sok és silány minőségű élelmiszer előállítása a cél,

kevesebbet, jobbat és okosabban kell termelnünk.

A cikk a 444.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat a szennyezett levegőben Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam