2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében

A Nemzeti Termelők Uniója (National Farmers’ Union – NFU) szerint 2040-re anélkül is klímasemlegessé tehető a brit mezőgazdaság, hogy a marhahústermelést vissza kellene vágni, vagy a termőterületeken erdőt kellene telepíteni.

A brit The Guardian arról ír, hogy az NFU szerint a mezőgazdasághoz kötődő károsanyag-kibocsátás háromnegyedét ellensúlyozná az energianövények termesztése során keletkezett szén-dioxid eltárolása.

Az energianövények ezzel Nagy-Britannia második legfontosabb terményévé lépnének elő a búza után.

Az NFU szerint a talaj szervesszén-tartalmának növelésére ugyancsak szükség van, mint ahogyan a szarvasmarhatartáshoz és a trágyázáshoz kapcsolódó károsanyag-kibocsátást is csökkenteni kell. Nagy-Britanniában az üvegházhatású gázok kibocsátásának 10 százalékáért felelős a mezőgazdaság, azon belül mintegy 90 százalék az állatállományhoz köthető metángáz és a földekről származó dinitrogén-oxid.

Nőtt a szarvasmarhák száma: 870 ezret tartanak belőlük a gazdák Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Minette Batters, az NFU elnöke szerint

a klímasemlegesség 2040-ig történő elérése nehéz, de mindenképpen szükség volt egy ambiciózus tervre, mert egyébként „a társadalom nem bocsát meg a gazdáknak”.

Szerinte a gazdák legtöbbje megértette, mekkora kihívást jelent az éghajlatváltozás, lévén hogy ők jóval több extrém időjárási helyzettel kell szembenézzenek, „és ezek jobban is érintenek minket, mert nekünk kint vannak az irodáink”.

Az NFU érvelése szerint a brit marhahúságazat a nemzetközi átlagnál jobban teljesít klímavédelmi szempontból, és kevésbé jellemző, hogy a legelők az erdők rovására terjeszkednének.

Batters a marhahústermelésről azt mondta: nem tervezik a csökkentést, „mert úgy gondoljuk, a termelés szintjének megváltoztatása nélkül is el tudjuk érni céljainkat”. Annak kapcsán, hogy egyre többen önkéntesen kevesebb húst fogyasztanak, azt mondta: ez egyéni döntés, de „a világ más részein igenis van igény a magas minőségű húsra”.

Neked ajánljuk
Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat a szennyezett levegőben Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Már most mennyi minden viseli magán a változó klíma bélyegét! Tünékeny viaszszobrok késztetnek megállásra Floridában
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam