Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 3., Buda, Richárd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valódi lépésekre számíthatunk az öntözésfejlesztésben?

A klímaváltozás miatt is kulcsfontosságú az öntözésfejlesztés, a vízgazdálkodás hatékonyabbá tétele a hazai agrárium versenyképességének növeléséhez. Több előremutató lépésről számolt be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A következő 10 évben 170 milliárd forint jut az öntözési vízkínálat és vízkereslet fejlesztésére.

Miért nem öntöznek a gazdálkodók?

Az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásáról szóló kormányhatározat kapcsán 2018-ban végzett kamarai igényfelmérés során mintegy 1,2 millió hektár területet, több mint negyvenezer gazdálkodó igényeit sikerült felmérni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével.

A kutatás többek között feltárta, hogy helyenként nem áll rendelkezésre felszíni víz, és sok gazdálkodó tart a bürokratikus terhektől, hátráltató tényező az elaprózódott birtokszerkezet, illetve a termelői együttműködések hiánya, a tulajdonosi hozzájárulások megszerzésének bonyolultsága, egyes területeken vízátvezetési anomáliák. Emellett a fejlesztés csak hosszabb távon térül meg, és komoly önerő kell a beruházáshoz és a fenntartáshoz.

Fotó: agroinform.hu

Mik a tervek?

Az előirányzott feladatok egyaránt vonatkoznak vízkínálati és vízkeresleti fejlesztésekre, ezeket támogató intézkedésekre.

A hatékony öntözés kidolgozása, jogszabályi egyszerűsítések, speciális magán- és közérdekű vízátvezetési szolgalom megteremtése, az öntözött területen elővásárlási és előhaszonbérleti jogok kialakítása, szakhatósági – talaj-, környezet- és természetvédelmi – engedélyek egyszerűsítése tartozik a végrehajtandó feladatok közé. Emellett egy olyan öntözési igazgatási szerv kialakítása, amely szakmailag és jogilag is segíti a termelőket.

Támogatást kap a mezővizes középfokú oktatás, valamint a szaktanácsadást és a felnőttképzést is megerősítik, illetve az öntözési ismeretek elterjesztése érdekében bemutató központot alakítanak ki.

A következő tíz évben 170 milliárd forint áll rendelkezésre az öntözési vízkínálat és vízkereslet fejlesztésére.

Hét kiemelt beruházásnak már az előkészítése is folyik: a Homokhátság, valamint a Szarvas-holtág vízpótlása; a Keleti-főcsatorna és övcsatornáinak rekonstrukciója, kapacitásbővítése; Jánossomorja és térségének vízpótlása; Tiszakécske öntözőcsatornái; a Taktaközi-öntözőcsatorna; kettős működésű csatornák rekonstrukciói, kiemelten a Hajdúságban.

A termelői vízkereslet fejlesztését, az öntözéses gazdálkodás elterjesztését, valamint szakmai és jogi támogatását pedig a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) ügygondnoksága alatt lévő öntözési igazgatási szerv hivatott felkarolni, az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárásokkal kapcsolatos feladatok, valamint erdészeti igazgatási feladatai mellett. 

Neked ajánljuk
Karantén a kertben – Mit csináljunk otthon a koronavírus-járvány idején? Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is? Támogassuk, segítsük a magyar gazdaság kis köreit! Feltérképezték a német juhászkutya teljes genomját Legyen zöld a takarítás is!
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam