2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valódi lépésekre számíthatunk az öntözésfejlesztésben?

A klímaváltozás miatt is kulcsfontosságú az öntözésfejlesztés, a vízgazdálkodás hatékonyabbá tétele a hazai agrárium versenyképességének növeléséhez. Több előremutató lépésről számolt be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A következő 10 évben 170 milliárd forint jut az öntözési vízkínálat és vízkereslet fejlesztésére.

Miért nem öntöznek a gazdálkodók?

Az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásáról szóló kormányhatározat kapcsán 2018-ban végzett kamarai igényfelmérés során mintegy 1,2 millió hektár területet, több mint negyvenezer gazdálkodó igényeit sikerült felmérni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével.

A kutatás többek között feltárta, hogy helyenként nem áll rendelkezésre felszíni víz, és sok gazdálkodó tart a bürokratikus terhektől, hátráltató tényező az elaprózódott birtokszerkezet, illetve a termelői együttműködések hiánya, a tulajdonosi hozzájárulások megszerzésének bonyolultsága, egyes területeken vízátvezetési anomáliák. Emellett a fejlesztés csak hosszabb távon térül meg, és komoly önerő kell a beruházáshoz és a fenntartáshoz.

Fotó: agroinform.hu

Mik a tervek?

Az előirányzott feladatok egyaránt vonatkoznak vízkínálati és vízkeresleti fejlesztésekre, ezeket támogató intézkedésekre.

A hatékony öntözés kidolgozása, jogszabályi egyszerűsítések, speciális magán- és közérdekű vízátvezetési szolgalom megteremtése, az öntözött területen elővásárlási és előhaszonbérleti jogok kialakítása, szakhatósági – talaj-, környezet- és természetvédelmi – engedélyek egyszerűsítése tartozik a végrehajtandó feladatok közé. Emellett egy olyan öntözési igazgatási szerv kialakítása, amely szakmailag és jogilag is segíti a termelőket.

Támogatást kap a mezővizes középfokú oktatás, valamint a szaktanácsadást és a felnőttképzést is megerősítik, illetve az öntözési ismeretek elterjesztése érdekében bemutató központot alakítanak ki.

A következő tíz évben 170 milliárd forint áll rendelkezésre az öntözési vízkínálat és vízkereslet fejlesztésére.

Hét kiemelt beruházásnak már az előkészítése is folyik: a Homokhátság, valamint a Szarvas-holtág vízpótlása; a Keleti-főcsatorna és övcsatornáinak rekonstrukciója, kapacitásbővítése; Jánossomorja és térségének vízpótlása; Tiszakécske öntözőcsatornái; a Taktaközi-öntözőcsatorna; kettős működésű csatornák rekonstrukciói, kiemelten a Hajdúságban.

A termelői vízkereslet fejlesztését, az öntözéses gazdálkodás elterjesztését, valamint szakmai és jogi támogatását pedig a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) ügygondnoksága alatt lévő öntözési igazgatási szerv hivatott felkarolni, az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárásokkal kapcsolatos feladatok, valamint erdészeti igazgatási feladatai mellett. 

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam