2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ablakokat becsukni, telelni indulnak a poloskák! – Növényvédelmi előrejelzés

Sok a moníliafertőzött gyümölcs, figyeljünk rá, ne kerüljön a tárolóba. A diófák alján található beteg terméseket is semmisítsük meg. Poloskából még mindig bőven van az érő paprikán és paradicsomon, illetve a szőlő fürtjein, de egyre gyakoribb, hogy inkább a lakóépületek falain, az ajtókon, ablakokon találkozunk velük, mert elindultak telelőhelyet keresni. Dr. Aponyi Lajos növényorvos jótanácsai.

A korábbi erős gyümölcsmolykártételek miatt a szüret során igen sok moníliafertőzött gyümölccsel találkozni a fákon és a fák alatt. Az érett gyümölcsökön elegendő egy parányi sérülés ahhoz, hogy megfertőződjön a termés, majd 1-2 nap alatt már ki is alakul a koncentrikus penészpárna, mely hamar fölemészti a teljes gyümölcsöt.

Ha egy ilyen termés bekerül az egészségesek közé a szüret során, a körülötte levőket is megfertőzi rövid időn belül, pláne, ha nem alacsony hőmérsékleten tároljuk télire.

A beteg terméseket mielőbb gyűjtsük össze a fák alól, és semmisítsük meg. Legjobb elásni vagy leforgatni a talajba, így elbontják a mikroszervezetek, és nem fertőznek a továbbiakban.

Idén sok a moníliafertőzött gyümölcs Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Dr. Aponyi Lajos

Az idei szezonban a diófák alja is terítve van beteg termésekkel, melynek elsődleges oka, hogy nagyon erősen fertőzött a nyugati dióburoklégy és a baktériumos termésfoltosság. Az ilyen korán lehullott termés belsejében csak összeaszott magbelet látni. A megrágott magbél az almamoly dión okozott károsítására utal, ezért ezeket a lehullott terméseket szintén semmisítsük meg.

A gyökérzöldségféléken a lisztharmat ütötte fel a fejét, valamint a különböző levélfoltosság-betegségek. Még van idő a visszaszorításukra, mert még hetekig kint vannak talajban, és fejlődik a gyökérzetük, de csak az egészséges lombozatúaké.

Az alacsonyabb hőmérséklet miatt

valamelyest csökkent az ázsiai márványospoloska és a zöld vándorpoloska aktivitása, de még most is sok van belőlük az érő paprikán és paradicsomon, illetve a szőlő fürtjein, kellemetlen poloskaízük sajnos érződik az elfogyasztott termésben.

Egyre gyakrabban találkozni velük a lakóépületek falain, az ajtókon, ablakokon. Tartsuk zárva a nyílászárókat, nehogy bejussanak a lakásba.

Telelőre gyülekező ázsiai márványospoloskák Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Dr. Aponyi Lajos

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Neked ajánljuk
Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? A viharok és heves esőzések veszélyeztethetik a szabadföldi zöldségeket Biodiverzitás-szigetekkel próbálkoznak magyar tudósok – máris van eredménye Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam